menu

Doe mij maar een traineeship

Anne Zijleman

 

“En Anne, welk traineeship staat er hierna op de planning?” grapte een collega laatst. Geen hele gekke grap, gezien dit niet mijn eerste traineeship is (en oeps, ook niet mijn tweede..). Waarom opnieuw de keuze voor een traineeship? Ben je dan nooit uitgeleerd in dit soort banen? Hier heb ik als traineeship expert (want ja, zo mag ik mezelf inmiddels wel noemen) zeker antwoorden op. In deze blog neem ik je graag daarin mee.

Waarom een traineeship?

Kennis opdoen, nieuwe vaardigheden leren, mezelf ontwikkelen: dáár krijg ik energie van. In principe kan dat in iedere baan, maar in een traineeship kan dat vaak nog nét iets beter en sneller. Je wordt in
het diepe gegooid en zit een beperkte periode in een rol (3-12 maanden). Je leert in korte tijd een organisatie kennen (of een afdeling, in het geval van een intern traineeship), je weg vinden in een
team en moet je iedere keer onderdompelen in een berg aan nieuwe informatie. Dat maakt dat je in die korte tijd ontzettend veel ervaring op doet. Daarnaast is het voordeel van een traineeship dat er een x aantal uur per week zijn uitgetrokken voor je eigen ontwikkeling. Denk aan trainingen, gesprekken met je coach of een eigen initiatief. Heel waardervol én een dikke pré dat dit kan binnen je werktijd. Doordat je steeds wisselt van opdracht komt ‘saai’ niet voor in het woordenboek van een trainee. Kortom, perfect! Zeker voor iemand die afwisseling in een baan hoog op het wensenlijstje heeft
staan.

3 keer is scheepsrecht

Dan kun je je afvragen: waarom dan meerdere traineeships? Tsja, het ene traineeship is het andere niet. Nu wil ik zeker niet pleiten voor een leven lang traineeships volgen (nee, ook ik ben dat niet van
plan). Maar dat traineeships elkaar kunnen aanvullen is een feit. Mijn vorige traineeship was binnen één (corporate) organisatie en had een focus op leiderschap. Hier heb ik in korte tijd verschillende
takken van die organisatie leren kennen en mijn leiderschapsvaardigheden ontwikkeld. Nu bij YSE vervul ik rollen binnen verschillende typen organisaties. Dit sluit mooi aan bij mijn behoefte om
meerdere organisaties van binnen te zien en uit te vinden wat het beste bij me past. Daarnaast heeft YSE (en dan met name het Projects traineeship) een grote focus op project management. Dit is een
vak waarin ik nog weinig ervaring had opgedaan in mijn vorige banen en mezelf graag in wilde ontwikkelen.

Een leven lang leren

Of ik ooit ben uitgeleerd? Nooit! Op professional vlak zijn er altijd nieuwe dingen te leren. Je verder onderdompelen in een onderwerp of skill, je verdiepen in nieuwe trends binnen jouw vakgebied of jezelf ontwikkelen binnen een ander vakgebied. Persoonlijke ontwikkeling is een ongoing process, waarbij je baan een handje kan helpen. Naar mijn mening moet je ook helemaal niet uitgeleerd wíllen zijn. Kennis opdoen en jezelf ontwikkelen geeft altijd weer nieuwe energie, toch? Dus: iemand nog tips voor een volgend traineeship? 

.

Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op