menu

Hoe ziet solliciteren voor een traineeship eruit?

Kejan Beemer

 

Na de vele tijd en energie die je hebt gestoken in het schrijven van jouw motivatiebrief en CV, word je tot je grote vreugde uitgenodigd: tijd voor een sollicitatiegesprek! Mijn uitnodiging was al voor de eerstvolgende week. Redelijk kort dag dus! Daarom ging ik snel aan de slag met mijn voorbereiding. Hoe ik dat deed, deel ik graag met jou!  

Een goed begin is het halve werk

Ik heb ongeveer evenveel tijd gestoken in de voorbereiding van mijn gesprek als het schrijven van mijn motivatiebrief. Voor het gesprek heb mijzelf op drie manieren voorbereid. Allereerst bezocht ik de website van YSE zodat ik wist hoe het bedrijf eruitzag, wie er werkte, wat ze bieden voor de YSE-ers en wat de bedrijfscultuur is. Met deze informatie kon ik mijn taalgebruik en omgangsvormen aanpassen en mogelijke vragen voorbereiden. Op de website van YSE stond bijvoorbeeld dat zij persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk vinden. Ik vermoedde dat er een vraag zou komen over waar ik nog in wilde groeien dus daar heb ik goed over nagedacht. Toen de vraag ook daadwerkelijk kwam, had ik al een mooi antwoord in mijn hoofd zitten! Mijn voorbereiding had mij op dit punt dus al geholpen. Voorafgaand aan het gesprek heb ik ook de recruiter, met wie in een gesprek zou hebben, opgezocht op LinkedIn. Ik wilde weten wat haar achtergrond was, waar zij zich mee bezig hield en of wij raakvlakken hadden. Doordat ik een idee had van wie er tegenover me zat, kon ik mijn zenuwen al een stuk beter in bedwang houden! Om goed te weten wat ik over mezelf wilde vertellen, heb ik mijn vaardigheden op een rijtje gezet met bijbehorende voorbeelden. De voorbeelden die ik gebruikte, waren niet alleen professioneel, maar juist ook persoonlijk. Ik vertelde bijvoorbeeld dat ik mijn studieschema heb omgegooid zodat ik, ondanks COVID-19, in Krakau kon studeren. Dit voorbeeld gebruikte ik om mijn flexibiliteit en ondernemerschap te onderbouwen.

Een onverwachte vraag...

Moment suprême… Het gesprek is bezig, een uur lang probeerde ik mezelf zo goed mogelijk te verkopen. Dit ging prima, ik kon mijn vaardigheden en ervaringen goed beschrijven en de vragen beantwoorden. Mijn zelfvertrouwen nam langzaam toe, ik voelde me op mijn gemak. Totdat! Ik heel even van mijn stuk gebracht werd door een vraag die ik to-taal niet had verwacht! “Als je met 5 Kejan’s in een team zou werken, wat zou er dan heel goed gaan en wat slecht?”. Ontzettend origineel, maar deze vraag had ik zeker niet voorbereid. Dan is het tijd voor improvisatie! Ik struikelde een beetje over mijn woorden en na afloop was ik niet volledig tevreden met mijn antwoord... Dit is dan ook meteen punt waarop ik mij zelf beter had kunnen voorbereiden, namelijk het gegeven dat een gesprek zeker niet voor 100% perfect hoeft te verlopen, maar dat het het allerbelangrijkste is dat jij jezelf kunt zijn en op deze manier kunt uitvinden of jij een match met een bedrijf bent! Daarbij laat dit mooi zien dat ik nog graag blijf leren en juist daarom is YSE wat ik zoek!

Heb jij nog vragen?

Aan het einde van het gesprek kwam de klassieke vraag: “Heb jij nog vragen voor mij?”  In deze fase van het sollicitatieproces vermijd ik liever vragen die gaan over salaris of arbeidsvoorwaarden. Mijn favoriete vraag om te stellen is: “Wat vind jij zo leuk aan werken bij YSE?” Met deze vraag krijg ik zelf een beeld van de bedrijfscultuur, terwijl de ander de kans krijgt om een persoonlijk verhaal te vertellen. Na afloop van een sollicitatiegesprek probeer ik te voorkomen dat ik al mijn antwoorden eeuwig blijf evalueren. Desondanks gebeurde het stiekem toch. Ik wilde gewoon té graag starten met het Public Traineeship!

Laatste tip!

Hoe goed je je ook voorbereidt, elk sollicitatiegesprek is anders en kan onverwachte wendingen nemen. Het klinkt als een cliché, maar als Young Professional baart oefening écht kunst wat betreft sollicitaties. De zenuwen worden ook elke keer minder, bij mij in ieder geval. Hopelijk heb ik alleen voorlopig geen sollicitatiegespreken meer! 😉


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op