menu

Twee banen combineren, hoe doe je dat?

 

Het combineren van banen neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Veel flexwerkers maken hier gebruik van, maar ook 6,6% van alle werkenden met een vaste baan combineert in 2020 hun baan met een tweede baan (CBS). Ook bij YSE zijn er meerdere personen werkzaam die hun baan bij YSE combineren met een functie bij een andere werkgever, ik ben daar één van. Twee dagen in de week werk ik als Planner Training & Coaching bij YSE en de rest van de week ben ik werkzaam als Community Builder bij WeShareTalent. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je ervoor kiest om twee banen te combineren?

Ik deel drie tips met je!

Tip 1: Maak duidelijke afspraken met je collega’s en werkgever

Doordat je bij twee verschillende organisaties werkt, heb je ook meerdere collega’s en werkgevers die werk van je verwachten. Zorg dat jouw collega’s en leidinggevenden weten wanneer jij aan het werk bent voor die organisatie en waarom jij op de andere dagen dus niet bereikbaar bent. Zorg dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over wie verantwoordelijk is als jij er niet bent en over welke taken precies in jouw takenpakket passen. Doordat van beide kanten duidelijk is welke afspraken er zijn, kun je daar ook naar verwijzen indien iemand voor jou gevoel te veel van je vraagt.

Tip 2: Geef je grenzen goed aan!

Je voelt je verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van je werk in beide functies, maar houd zelf in de gaten hoeveel werk je kunt aannemen voor de tijd die je werkt. Het is belangrijk dat je dit zelf doet, want een werkgever of collega zal niet altijd rekening houden met jouw uren en planning. Krijg je dus een taak toegewezen en weet je eigenlijk op dat moment al dat het heel lastig wordt om dat in de gegeven tijd uit te voeren? Geef het dan direct aan. Durf nee te zeggen tegen je collega’s en leg uit waarom het niet lukt. Mocht je het lastig vinden om nee te zeggen tegen je leidinggevende, leg de keuze voor het prioriteren van je werk dan bij hem/haar. Krijg je dus een taak waar je geen tijd voor hebt? Geef aan welke taken nog meer op je to-do lijst staan en vraag welke taak dan in de ogen van jouw leidinggevende prioriteit heeft. Op die manier voel je je ook niet schuldig dat je die taak laat liggen tot een later moment.

Tip 3: Zorg voor een flexibele houding

Het maken van goede afspraken en het aangeven van je grenzen is van belang, maar het kan uiteraard gebeuren dat er een crisissituatie ontstaat op je werk die niet kan wachten tot jij weer aan het werk bent. Zorg er daardoor dus voor dat je enigszins flexibel kunt zijn. Denk dus in zo’n geval mee met de organisatie en ga samen met hen op zoek naar de oplossing. Op die manier word jij als collega ook gewaardeerd!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op