menu

Sollicitatiegesprek voor een traineeship, zo bereid je jezelf goed voor!

 

Allereerst, gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek voor een traineeship, maar wat nu? Hoe bereid je jezelf voor op zo’n gesprek? Want voorbereiding is key! In deze blog geef ik je tips die ik verzameld heb voor mijn eigen gesprekken die ik gevoerd heb.


Wie ben ik en waarom wil ik een traineeship doen?

We beginnen in de voorbereiding met jou als persoon uit kunnen drukkenleggen. Wie ben je en wat drijft jou? Tijdens elk sollicitatiegesprek vragen ze naar jou. Niet alleen naar je hobby’s maar ook naar je weg hier naartoe (zowel qua werk en studie maar ook privé), passies, drijfveren en motivaties. Wie ben jij als mens wat maakt jou nou jou? Dit zijn belangrijke vragen die je voor jezelf kan beantwoorden tijdens de voorbereiding. Wees niet bang om hierin ook aan je zwaktes te kijken, want iedereen heeft die. Probeer die zwaktes een positieve draai te geven. Zo gebruikte ik altijd deze: ‘Mijn sterkte is dat ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb. Dit kan er wel voor zorgen dat ik het soms lastig vind om werk te delegeren waardoor ik te veel hooi op mijn vork neem’. Hierin koppel ik mijn zwakte aan een sterkte. Vind je het lastig om dit voor jezelf op papier te zetten? Vraag familie, vrienden en collega’s om je heen om hulp. Zo leer je tijdens het proces misschien wel nieuwe dingen over jezelf. Kijk ook nog een keer naar hoe jij aansluit op de vacature.

Als tweede is het natuurlijk belangrijk om goed te bedenken waarom je een traineeship wilt doen. Wat gaat het jou brengen maar ook wat breng jij ter tafel? Waarom wil je een traineeship doen en niet een ander soort startersbaan?

Verder wil ik je meegeven dat je voorbeelden bedenkt bij jouw eigenschappen en motivaties, deze kunnen zowel uit je werk/studie komen maar ook uit je privéleven. Ben je goed in organiseren? Gebruiken dan als voorbeeld bijvoorbeeld een reis die je hebt georganiseerd voor een grote groep vrienden.

Waarom wil ik een traineeship bij jullie doen?

Waarschijnlijk heb je al een motivatiebrief geschreven waar je ook wat gezegd hebt over waarom je bij dit specifieke bedrijf een traineeship wilt doen. Het is goed om daar nog een keer naar te kijken en je wat meer te verdiepen. Hoe sluit de missie, visie en bedrijfscultuur aan bij jou? Waarom wil je voor die sector werken? Spreek bijvoorbeeld ook met mensen die voor dat bedrijf werken om meer informatie te achterhalen over de werkzaamheden en het bedrijf zelf, maar kijk ook op hun social media. Dit zal je helpen een goed beeld te vormen van hoe jij er zal passen.

En verder...

Je hebt nu een ijzersterk verhaal over wie jij bent, waarom je een traineeship wilt doen en waarom voor dat bedrijf, maar er zijn nog meer dingen die je kan doen om een ijzersterk sollicitatiegesprek te hebben.

  • Doe onderzoek naar wat de dresscode is bij het bedrijf en stem daar je kledingkeuze voor het gesprek op af. Je kan beter iets te netjes komen dan underdressed. Kleed je ook in iets waar je je zeker en op je gemak in voelt. Clothes make the man or woman.
  • Zorg dat je uitgerust en alert bent. Als je sturing kan geven in hoe laat het gesprek plaatsvindt, kies dan een tijd waarin je weet dat je op je best bent.
  • Neem de tijd om op tijd te komen. misschien wel iets te vroeg zelfs. Dit geldt voor zowel offline als online. Te laat komen geeft geen goede eerste indruk en dan begin je al gestresst aan je gesprek.
  • Ga niet gehaast je gesprek in. Neem wat tijd voor jezelf voordat je gesprek begint om tot rust te komen en alles nog een keer door te nemen.
  • Bedenk wat voor vragen jij zou willen stellen.
  • Bedenk welke vragen ze jou zouden kunnen stellen. Bijvoorbeeld aan de hand van wat er in je CV en motivatiebrief staat.
  • En eerlijk, lees ook andere tips en trics online en vraag je omgeving of ze nog tips hebben.

Voorbereiding is het halve werk en als je het bovenstaande voorbereid kom je al een heel eind. Vergeet vooral niet dat zenuwen erbij horen maar hoe beter voorbereid je bent hoe makkelijker het gesprek zal gaan. Heel veel succes met je sollicitatiegesprek en als je nog vragen hebt schroom dan niet om contact met mij op te nemen (neema@yse.nl).


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op