menu

Je bent starter: ga je voor een traineeship of een andere functie?

Daan de Weger

 

Stel, je zou vanaf nu nooit meer een keuze hoeven te maken over je carrière pad, omdat je elke stap zou kunnen inzien en alvast te weten kan komen waar je over 20 jaar staat: zou je die kennis willen hebben?

Waar voor de één het carrière pad al helemaal vastligt in het hoofd, is het voor de ander een grote, lastige puzzel. Tijdens het studeren ben je vast wel eens op een oriënterende manier gaan kijken bij een organisatie die je interessant leek, of je hebt een keer een koffietje gedaan met iemand die een erg toffe baan had om te kijken of het bij je zou passen. Maar nu ook jouw einde van de studententijd nadert, moet er een stuk serieuzer nagedacht worden over waar je je eerste stappen gaat zetten in het werkende leven. Spannend en leuk tegelijk! En als je gaat zoeken naar banen die in de bedrijfskundige hoek zitten, is een traineeship op dit moment één van de grootste “hot topics” die je zal tegenkomen. Ze worden met bosjes uit de grond gestampt, lijkt het. Een interessante ontwikkeling, maar lang niet alles wat de naam traineeship draagt, kan ook de unieke kant van een goed traineeship leveren. Waarom zou je dit wel of niet willen doen, in vergelijking met een old-school starters functie? Bij deze een aantal aspecten om je verder op weg te helpen bij het maken van de keuze voor die allereerste baan!

Bedenk of je het leuk vindt om veel verandering te ondergaan.

Eén van de grote voordelen van een traineeship is dat je in relatief korte tijd veel organisaties van binnen kan zien. Dat kan jouw werkgever zijn met wie je kijkt naar welke opdrachten je toegaat, waar ongetwijfeld een hele eigen cultuur heerst. Of als je een intern traineeship volgt: de cultuur van die specifieke organisatie. Maar bij allebei kom je veel verschillende plekken van (een) organisatie(s) tegen. Snel kunnen schakelen en kunnen aarden op een nieuwe plek zijn dingen die je dan leuk moet vinden. Een traineeship en vastigheid zijn wat dat betreft geen vrienden. Ben je snel uitgekeken op dingen en een groot fan van afwisseling? Dan kan je hier een vinkje zetten!

Jezelf ontwikkelen staat bij jou hoog in het vaandel.

Een traineeship onderscheidt zich onder andere van een reguliere startersfunctie door de grote focus op een ontwikkeltraject, en dan voornamelijk gericht op jou als individu. Natuurlijk heb je in startersfuncties ook veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, maar hoe diep gaat deze ontwikkeling in op jou als persoon, wat jou drijft, waar je echt energie van krijgt, en ook; waar je simpelweg minder goed in bent? Je moet bij een traineeship open kunnen staan voor feedback, en echt leergierig zijn om jezelf te leren kennen, en ook jezelf willen blijven ontwikkelen. Dat betekent niet dat je elke week in een cirkel, hand in hand, de zoveelste reflectie op jezelf hoeft te geven, maar jezelf diep in de spiegel aan durven kijken en kwetsbaar kunnen opstellen om daarvan te leren: dat moet je leuk en nuttig vinden!

Je werkt graag met een duidelijk, concreet einddoel.

Hoewel de inhoud van een traineeship wat betreft de opdrachten (die je bij verschillende bedrijven, afdelingen en functies doet) heel divers kan zijn, is de structuur van een traineeship juist weer erg overzichtelijk. Vrijwel altijd ben je tussen de 1-3 jaar werkzaam als trainee, waarbij je een concreet uitgestippeld ontwikkeltraject doorloopt, naast je werkinhoudelijke opdrachten. Je hebt dan dus ook een helder idee waar je uiteindelijk zal staan aan het einde van een traineeship, door de verwachtingen die hand in hand gaan met de opzet van het specifieke traineeship waar je in meedraait. Zo kan het zijn dat je wordt opgeleid om intern verder te groeien bij een specifieke organisatie. Of zoals bij YSE: dat je, naast ervaring bij een grote variëteit in opdrachtgevers, ook door een uitgebreid persoonlijk ontwikkeltraject erachter komt wie je bent als individu, en waar je goed tussen past, zowel voor als na je traineeship tijd. Bij een startersfunctie is het wat lastiger in te schatten waar je op de lange termijn staat. Als je nog niet goed weet wat je kan en waar je heen wilt, kan dit moeilijk zijn om zelf te moeten uitzoeken en bepalen.

In de praktijk is het natuurlijk niet zo zwart-wit wanneer het aankomt op de verschillen tussen een traineeship en een startersfunctie. Hoe het ene bedrijf omgaat met starters kan uiteraard verschillen van een ander bedrijf. Wat je in ieder geval wel kan bedenken: weet je al dat je heel graag bij bedrijf X wilt werken, maar nog niet in welke rol en op welke afdeling? En hecht je veel waarde aan focus op persoonlijke ontwikkeling? Dan is een traineeship waarschijnlijk een slimme keuze. Weet je al dat je later wilt eindigen in rol Y, maar maakt de omgeving op de weg daar naartoe je nog niet veel uit? Dan is een startersfunctie misschien een betere optie, om iets meer flexibiliteit te houden in hoe je daar komt.

Dan is nu de keuze aan jou... ben je er al uit 😉?


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op