menu

Traineeshiptype

Yasmine Bal

 

Fietsend langs het kanaal in Eindhoven zie ik in mijn ooghoek vrachtwagens vol 'oud papier' uitgeladen worden bij een bedrijf met een blauw logo. Smurfit Kappa, die ken ik nog van een gastcollege, en een snelle Google search frist het volgende bij me op: 'Van papier tot verpakking tot recycling'. 'Nice, dit past precies bij mijn achtergrond en hoe ik ontwerpen zie', laat ik vrienden weten – allemaal in dezelfde fase van banen en huurhuizen zoeken.

Smurfit Kappa biedt een traineeship, ik kan eens komen kijken bij een inhousedag, en – ah daar staat het: solliciteren. Eerst een brief, dan een assessment, vervolgens een gesprekkenronde met Smurfit Kappa en YSE en tot slot de selectiedag met managers uit het bedrijf. YSE is het bureau dat trainingen en coaching verzorgd in dit traineeship, heb ik op dezelfde pagina gelezen.

Het Smurfit Kappa Benelux Traineeship houdt in dat je binnen dit bedrijf verschillende opdrachten doet en daartussen rouleert. De trainingen die je volgt zijn geselecteerd voor Smurfit Kappa, maar niet exclusief ontwikkeld voor dit bedrijf. YSE gebruikt ze ook voor andere incompany traineeships en voor de interim traineeships.

(Ben je draad hier een beetje kwijt? Lees vooral verder, dan leg ik je de verschillen uit!)

Dus naast incompany traineeships als dat van Smurfit Kappa bestaan er interim traineeships. Op dat moment besteedde ik er weinig aandacht aan (ik wilde bij Smurfit Kappa werken en solliciteerde daar dan ook voor), maar eenmaal aan de slag als trainee stel ik me regelmatig de vraag wat een intercompany traineeship nu onderscheidt van een interim traineeship van YSE.

Talent area versus verschillende disciplines
YSE werkt met talent areas in de interim traineeships, waarbij je je ontwikkelt op een bepaalde expertise of in een specifieke sector. Voor meerdere van de talent areas (just to name a few - Circular, Projects, Digital) zijn opdrachten denkbaar bij Smurfit Kappa. Het Smurfit Kappa Benelux Traineeship biedt je de mogelijkheid in allerlei disciplines ervaring op te doen en zo jouw plek binnen het bedrijf te vinden.

Meerdere opdrachtgevers versus One Smurfit Kappa
Waar voor interim traineeships de opdrachtgever telkens een andere organisatie kan zijn, is dat in het Smurfit Kappa Benelux Traineeship – padam padam – Smurfit Kappa. Elke keer een ander stuk van het bedrijf (variërend van lokale operating company tot het Europese hoofdkantoor), maar altijd voor dezelfde organisatie. Een groot voordeel vind ik dat je nieuw opgebouwde netwerk in volgende opdrachten zeker relevant blijft. Lijkt het committeren aan één werkgever je weinig ondernemend? Dat zie ik anders. Inderdaad ben je niet bezig met het aanwinnen van nieuwe klanten, maar door je ondernemerschap in te zetten kun je als trainee al blijvende impact op het bedrijf maken.

The middle of Utrecht versus The middle of somewhere
Het moet gezegd worden, de Smurfit Kappa bedrijven zijn niet erg centraal gelegen. De fabrieken bevinden zich nou eenmaal niet in de stadscentra. De industriële vibe is dan weer wel in elke vestiging te vinden, inclusief authentieke fabrieksmedewerkers. Natuurlijk zijn intercompany trainees ook buiten de trainingen en coaching altijd welkom in de groene kantoorjungle van YSE!

Ieder z'n type! Er zijn nog veel meer verschillen én overeenkomsten. Beide typen traineeships bieden je in elk geval een indrukwekkend ontwikkelprogramma, inhoudelijk uitdagende opdrachten en een fijne achterban van collega's – zowel bij Smurfit Kappa als bij YSE ben ik op mijn plek.

Na een dag werken rijd ik nog steeds langs het kanaal van Eindhoven, met dezelfde nieuwsgierigheid en ondertussen ook met trots dat ik niet alleen een schakel ben geworden van dat papier-en-golfkarton-bedrijf, maar ook een heus traineeshiptype.

 

 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op