menu

Het ruimteschip aarde

Ruben Hillenius

 

Astronaut Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Tijdens een collegereeks die ik van hem bijwoonde op de universiteit zei hij: “We zijn allemaal astronauten van ruimteschip aarde” en pleitte dat wij als astronauten beter voor ons schip moeten zorgen. Immers, vanuit de ruimte zag hij de kwetsbaarheid van de aarde, een prachtige blauwe aardbol omringd door zwarte leegte. En Ockels heeft gelijk, de krantenkoppen liegen er niet om. Grootschalige bosbranden in de amazone en rond de poolcirkel, een waarschuwing van de VN dat de wereld voedselvoorziening vanaf 2050 in het geding komt, stikstof vervuiling, afvalproblematiek en ga zo maar door.

Ik ben geïnspireerd geraakt door Ockels en mijn persoonlijke missie is dan ook dat ik bijdraag aan het beter zorgen voor ons ruimteschip. Ik geloof dat we dat moeten doen door de overgang te maken van een degeneratieve lineaire economie, naar een regeneratieve circulaire economie. Dat klinkt complex maar eigenlijk betekent het dat we onze grondstoffen, producten, et cetera niet meer opgebruiken maar proberen te hergebruiken – zo vaak als maar kan. Dit vraagt niet alleen om een verandering in de manier waarop we onze energie opwekken, maar ook om het volledig sluiten (circulair maken) van kringlopen van onze grondstof- en productieketens.

Toen ik de universiteit verliet met mijn diploma op zak ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik met mijn missie van start kon gaan. Dit bleek bij YSE in het Circular traineeship. In dit traineeship krijg ik de mogelijkheid om in twee jaar meerdere opdrachten te doen bij verschillende bedrijven in diverse industrieën rond het thema circulaire economie. Dit is voor mij dé perfecte manier om met mijn missie aan de slag te gaan. Zo kan ik namelijk zowel vanuit een bedrijf als vanuit een ambtelijke organisatie aan de slag met het bouwen aan een circulaire economie.

Voor mijn eerste opdracht mag ik meewerken aan de energietransitie. Ik werk nu namelijk als projectmanager bij de gemeente Den Haag aan verschillende projecten om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun bedrijfspanden. Dit lijkt misschien simpel, maar juist zo’n opgave laat zien hoe complex deze transitie werkelijk is. Zo wil de gemeente graag dat bedrijven investeren in energiebesparende of opwekkende maatregelen, maar zijn bedrijven hiervoor deels afhankelijk van de energieplannen van de gemeente. Een goede afstemming tussen alle betrokkenen is dus van groot belang en een leuke uitdaging!

Hierna wil ik graag een opdracht doen bij een commerciële organisatie. Ik hoop een vervolg te kunnen geven aan een project waar mijn collega, Jaimy Nijnens aan heeft gewerkt bij Philips. Hij heeft voor Philips een strategie opgesteld om door digitalisering naar meer circulaire business modellen te gaan. Dit is een zeer actueel onderwerp,  mede omdat onze overheid zich tot doel heeft gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. 

Al met al zijn er dus uitdagingen genoeg, zowel in de publieke als de private sector. Ik heb het gevoel dat we er gezamenlijk daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat wij ons ruimteschip beter gaan behandelen. De komende tijd werk ik vanuit YSE bij verschillende bedrijven aan het thema circulariteit. Welke kansen voor de circulaire economie zie je bij jouw organisatie?


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op