menu

Vijf tips die helpen om te ontdekken wat jouw droombaan is!

 

Weet je nog die vriendenboekjes die je vroeger invulde? Het waren vaak de mooist versierde boekjes vol met verschillende vragen. Vragen zoals wat is je lievelingskleur, wat is je lievelingseten, wat is je favoriete muziek en dan kwam ineens de alomvattende vraag wat wil je later worden? Daar stond hij dan de vraag die nu zo moeilijk is om te beantwoorden stond toen tussen de antwoorden blauw, friet en de Spice Girls. Het rare eraan is dat ik waarschijnlijk langer moest nadenken bij de vraag wat is je lievelingseten dan bij de vraag wat wil je later worden. Want vroeger wist ik heel goed wat mijn droombaan was namelijk: Dolfijnentrainster! Wanneer je me zou vragen waarom, zou ik waarschijnlijk hebben gezegd ik hou van dolfijnen, veel moeilijker was het niet. Waarom is het nu dan toch zo moeilijk om mijn droombaan te formuleren? En wat is dan mijn droombaan? Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik 5 tips voor jou (en voor mijzelf) op een rij gezet.

1. Wie ben ik? Wat kan ik? Waar sta ik? Wat wil ik?

Als iemand zou moet weten wat je droombaan is dan ben jij het zelf. Maar weet jij eigenlijk wel wie je bent? Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Wat voor een soort omgeving je het liefste werkt en wat je belangrijk vind in je leven? Dit zijn allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je weet wat bij je past. En geloof mij, dat kan vrij lastig zijn, vooral als je nog niet zo veel ervaring hebt. Gelukkig zijn er banen waarbij anderen je kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Zo krijg je bij een traineeship vaak een ontwikkelprogramma, waarbij je trainingen krijgt op dit gebied. Vind jij het nu echt lastig om dit soort vragen te beantwoorden kies dan voor een traineeship waar het zwaartepunt in van het ontwikkelprogramma ligt op de persoonlijke ontwikkeling. Of kies een traineeship waarbij je de kans krijgt om verschillende bedrijven, functies en/of afdelingen te zien.

2. De Millennial mindset

Als millenial ben ik opgeroeid met alle mogelijkheden in de wereld, the sky is the limit. Wanneer je hard genoeg werkt kun je hetgeen bereiken wat je wil. Toen ik in alle vriendenboekjes schreef dat ik dolfijnentrainster wilde worden kreeg ik van iedereen boeken over dolfijnen en werd ik door mijn ouders meegenomen naar het dolfinarium. Ik geloofde echt dat ik een dolfijnentrainster kon worden. Deze mindset is erg belangrijk wanneer jij een droombaan wilt vinden. Wanneer jij niet gelooft dat jouw droombaan bestaat dan vind je hem ook niet. Daarom is geloven dat de droombaan voor jou bestaat de eerste stap, vervolgens kun jij acties gaan ondernemen om die baan daadwerkelijk te vinden.

3. Wees niet te streng voor jezelf

Een droombaan vinden kost tijd. Ga maar eens na hoe lang het duurde voordat je een ‘gewone’ baan vond, laat staan hoe lang het kan duren voordat je je droombaan vindt. Stel daarom realistische doelen en probeer niet te verwachten dat je binnen één stap bij je droombaan bent. Maak kleine maar meetbare doelen en schrijf deze ook voor jezelf op. Mocht je hier nu niet uitkomen dan kun je altijd je coach, manager of begeleider vragen om je hierbij te helpen.

4. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

Om eerlijk te zijn word ik soms allergisch van het woord netwerken. Overal waar je komt is er een netwerkborrel, je wordt doodgegooid met netwerktrainingen en een visitekaartje gaat voortaan digitaal via LinkedIn. Maar dat is niet voor niets, het werkt echt. Als young professional heb je vaak nog een wat kleiner netwerk maar toch is dat al groter dan je denkt. Ga eens met mensen praten om te kijken wat hun drijfveren zijn om ‘s  ochtends uit bed te komen. Maar realiseer je ook hier dat Rome niet in een dag is gebouwd, het tijd kost om een netwerk te onderhouden en vergroten. Ga eens je connecties op LinkedIn af en maak een lijst met alle leuke functies die je voorbij ziet komen.

5. Stel je verwachtingen bij

Wanneer jij denkt de droombaan te hebben gevonden is dat dan gebaseerd op aannames of op de werkelijkheid? Het is vaak heel lastig om in te schatten wat je precies gaat doen binnen een functie, daarom is het belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je ervan uitgaat dat het je droombaan is. Praat met de mensen die er werken, ga een keer een dagje meelopen en proef de sfeer (en de koffie).

Daarnaast kan het ook zo maar eens zijn dat je over 10 jaar hele andere antwoorden geeft op de vragen gesteld bij tip 1. De tijd kan je veranderen en voor heel veel mensen is er ook helemaal geen één droombaan, maar zijn het er veel meer. Gelukkig ook maar want als ik nu terugdenk aan mijn antwoord van 20 jaar geleden dan denk ik niet dat dat nog steeds bij mij zou passen. Toch geef ik niet op met het zoeken naar mijn nieuwe droombaan!

Wil jij nu weten of jij je droombaan kan vinden via een traineeship bij YSE, stuur mij een berichtje of kijk natuurlijk bij onze vacatures.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op