menu

Die voetballers zijn zo gek nog niet

Lotte van Asseldonk

 

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan; het gaat weer goed met het Nederlandse voetbal. Na de mooie prestatie van Ajax in de Champions League dit seizoen, heerst er weer euforie en doen “we weer mee” op het hoogste niveau. Het is mooi om te zien dat steeds meer jonge talenten de kans krijgen om zich te bewijzen op het hoogste toneel. Iets waar ik me als young professional erg mee kan rijmen. Toch vind ik het als young professional soms lastig om de juiste verantwoordelijkheid te nemen en mijn rol te pakken in een (ervaren) team. Daarom ging ik het internet op en onderzocht ik of voetbalwijsheden handvaten kunnen bieden voor young professionals.

Voetbalwijsheden beginnen natuurlijk allemaal bij Johan ‘de Verlosser’ Cruijff. De enige voetballer die zijn eigen taal heeft ontwikkeld. Met ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, ‘De bal is rond’ en ‘Je moet schieten, anders kan je niet scoren’ kan je elk gesprek in de voetbalkantine mee beginnen. Maar toen ik de onthutste gezichten van die jonge talenten zag na de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League begon ik mij toch af te vragen welk voordeel hier nou aan zou zitten… Hier volgt mijn eerste les:

1. Elk nadeel heeft zijn voordeel

Het is heel makkelijk om te blijven hangen in het negatieve, maar deze spreuk helpt je om meteen te kijken naar de positieve kanten. Dit herken ik ook in de start van mijn eerste opdracht bij YSE als project management ondersteuner. Mijn eerste gedachte bij deze rol was dat ik te weinig verantwoordelijkheid zou hebben. Maar het nadeel dat ik zag, te weinig verantwoordelijkheid, heeft zeker zijn voordelen. Ondersteunende taken zijn essentieel en het is waardevol om deze skills onder de knie te krijgen, zodat het op de lange termijn minder energie kost. Daarnaast is het ook fijn om in een rol te zitten waar je veel kan leren van iemand met veel ervaring en waarbij fouten maken vaak minder grote gevolgen heeft.

2. De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn

Goede aannames zijn belangrijk, niet alleen in het voetbal, maar ook in het bedrijfsleven. Een verkeerde aanname is snel gemaakt en kan je een vertekend beeld geven. Zo heb ik tijdens mijn huidige opdracht te maken met veel verschillende spelers in het ketenproces. Zij geven aan goed te weten waar de stroperigheid in dit proces vandaan komt, maar als je vraagt wat het probleem is komen ze allemaal met dezelfde makkelijk op te lossen antwoorden. Ik merk dat wanneer ik doorvraag op het probleem eigenlijk heel ergens anders ligt. Door ervan uit te gaan dat de waarheid niet is wat het lijkt, blijf je doorvragen, analyseren en wordt je gestimuleerd om verder te kijken waar een ander misschien ophoudt. Al moet je natuurlijk wel uitkijken dat je niet doorslaat en als een betweterige young professional overkomt.

3. Zonder een doel kun je niet scoren

Een inkoppertje zou je zeggen. Toch zie ik dat het moeilijk kan zijn om een doel te stellen in het bedrijfsleven, laat staan een gezamenlijk doel. Zo merk ik bij mijn huidige opdracht dat veel mensen andere doelen nastreven. Dit maakt het lastig om te scoren. Daarnaast is het belangrijk als young professional dat jij doelen met je opdrachtgever of leidinggevende bespreekt. Hierdoor kun jij gericht ergens naartoe werken en grenzen aangeven. Door SMART doelstellingen op te stellen, weet je beter waar je kan scoren en voer jij het topscoorders lijstje van jouw leidinggevende/opdrachtgever aan.

4. Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken

Een klein dilemma op dinsdag. Stel jij bent Lionel Messi. Wat geeft meer voldoening als jij de beste van het veld zou zijn: jij dribbelt het hele veld door en scoort de ene naar andere geweldige goal of jij brengt jouw medespelers zo in positie en geeft ze goede aanwijzingen waardoor het team beter speelt en jullie samen winnen? Waar ik vijf jaar geleden misschien voor het eerste antwoord zou kiezen, haal ik tegenwoordig meer energie uit gezamenlijke resultaten. Tijdens een traineeship ben je veel bezig met het beste uit jezelf te halen. Hierdoor merk ik dat je soms de groei van het team uit het oog kan verliezen. Daarom werk je bij YSE samen met je Talent Area aan verschillende opdrachten, zodat jij met jouw kwaliteit andere in het team kan helpen.

Nu ik deze wijsheden onder elkaar zie, lijken die voetballers zo gek nog niet. Ik hoop dat ik nog vaak mag genieten van die jonge talenten op het veld en dat Nederland niet alleen kampioen is in het bedrijfsleven, maar ook een keer de wereldtitel wint. Want als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op