menu

Adres

Amsterdamsestraatweg 40
, 3743DT Baarn
, Nederland

Social media

Facebook · Instagram · LinkedIn

Tussen de Kippen

 

Als je op deze site bent is de kans groot dat je het woord “Eurofins” al ergens bent tegengekomen. Maar voordat je hier terecht kwam? Heb je toen ooit gehoord van deze multinational met meer dan 30.000 werknemers in meer dan 40 landen? Bij mij was dat niet het geval, en ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. Tenminste, gebaseerd op de gesprekken die ik tot nu toe over mijn werk heb gevoerd.

Sinds mei ben ik incompany trainee bij Eurofins. Een bedrijf waar ik minder dan een jaar geleden nog nooit van gehoord  had, en waarvan ik tot mijn eerste werkdag eigenlijk nog geen idee had van hoe de dingen in hun werk gaan. Om toekomstige collega’s en natuurlijk alle andere geïnteresseerden een beter beeld te geven van werken bij Eurofins heb ik een paar voor- en nadelen op een rijtje gezet:

De nadelen:

  • Het belangrijkste nadeel is gelijk ook de aanleiding voor dit stukje: je moet keer op keer aan je vrienden, familie en kennissen uitleggen bij welk bedrijf je werkt, wat dit bedrijf doet, en hoe je in godsnaam dáár terecht bent gekomen. Na een tijdje kan je het riedeltje natuurlijk dromen: Eurofins is een laboratorium dat analyses uitvoert in opdracht voor andere bedrijven. Ik werk bij de divisie Milieu, wat betekent dat we bijvoorbeeld analyses doen op vervuilingen in grond, grondwater, afvalwater, asfalt en de aanwezigheid van asbest. Onze klanten zijn bijvoorbeeld overheden en bedrijven in de bouwsector. Dan weet je dat alvast.
  • Wat ook niet erg bijdraagt aan het goede imago van Eurofins zijn de locaties. In het geval van Milieu zit het grootste lab in Barneveld (oh haha, tussen de kippen? Ja, die Barneveld inderdaad). Hoewel er ook een lab in Amsterdam zit is de kans dus aanwezig dat je het grootste deel van de tijd in een dorp werkt. Hier zit overigens ook een voordeel aan; richting Barneveld staan er een stuk minder files dan richting Amsterdam.

Of de mensen met wie je spreekt het bedrijf al kennen of niet, echt sexy wordt het nooit. Daarom moet je continu blijven benadrukken waarom het leuk is om bij Eurofins te werken. Vermoeiend? Jazeker, maar gelukkig niet moeilijk:

De voordelen:

  • Vanaf dag één krijg je veel verantwoordelijkheid en vrijheid binnen je projecten. Dit is behoorlijk spannend en soms lastig, maar je leert er enorm veel van en kan direct echt wat bijdragen aan het bedrijf. Dat je dit vertrouwen krijgt is natuurlijk een groot compliment, dus die kan je alvast in je zak steken.
  • De projecten die je te doen krijgt of kan doen zijn erg divers. Zo kan je op hetzelfde moment bezig zijn met een project binnen sales, één dat te maken heeft met de operations op het lab en een project waarbij je internationaal samenwerkt om iets te verbeteren. Op deze manier maak je niet alleen kennis met de verschillende takken van het bedrijf, maar leer je samenwerken met mensen uit veel verschillende lagen in de hiërarchie.
  • Eurofins is een enorm groot en internationaal bedrijf. Ondanks dat er veel decentraal gewerkt wordt betekent dit wel dat je de kans krijgt mee te draaien in een enorme machine en kan samenwerken met collega’s uit allerlei landen. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld twee dagen naar een vestiging in Denemarken om daar mee te kijken op het lab.
  • Hoogopgeleide mensen, vooral als ze in de randstad wonen, zitten vaak in hun eigen bubbel. Je komt alleen gelijkgestemde mensen met een vergelijkbare achtergrond en vergelijkbare denkbeelden tegen. Eurofins is een productie-lab met locaties op verschillende plekken. Dit betekent dat je met een uiteenlopende groep aan mensen kan samenwerken. Dit is niet alleen erg interessant, maar zorgt er ook voor dat je af en toe een stapje buiten je bubbel kan zetten.

Kortom, het is niet makkelijk te werken bij een bedrijf dat bijna niemand kent. Gelukkig ben je zelf de enige aan wie je je uiteindelijk hoeft te verantwoorden. En geloof me als ik zeg dat dit bij Eurofins geen zware opgave is. Mocht je verder vragen hebben over Eurofins in het algemeen of het traineeship in het bijzonder kan je altijd contact met me opnemen. Tot die tijd vermaak ik me nog prima tussen de kippen.