menu

Adres

Amsterdamsestraatweg 40
, 3743DT Baarn
, Nederland

Social media

Facebook · Instagram · LinkedIn

Surprise party

Susanne Schouten

 

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je compleet verrast wordt door een bepaalde situatie? Het mooiste hotel op je tropische vakantie bleek de slechtste service te hebben; die ene saaie collega blijkt later op de borrel de grootste grappenmaker te zijn; die keer dat je uiteindelijk pas om 5 uur ’s nachts thuis kwam van het verjaardagsfeestje waar je écht écht geen zin in had… klinkt bekend?

Zo’n verrassing is soms leuk, maar kan ook erg vervelend zijn. Ook tijdens het YSE traineeship komen dit soort situaties geregeld voor. Je start met 200% energie, maar je komt er al snel achter dat niet alles in het werkende leven rozengeur en maneschijn is. Projecten die moeizaam van de grond komen, mensen die boos tegen je uitvallen (terwijl de boosheid eigenlijk op iemand anders is gericht) en collega's op je opdracht die jouw jonge-honden-enthousiasme niet altijd kunnen bevatten. Maar gelukkig ook; de global CIO die je uitnodigt voor lunch om ‘gewoon even kennis te maken’ (uh cool! ja graag! Maar eh… *kijkt om zich heen*...weet je zeker dat je mij bedoelt?) en een reis van twee weken naar Amerika voor het project. Het zijn dingen die je allemaal onverwachts overkomen en waar ik me in ieder geval niet op had voorbereid.

Tussen verwachting en ervaring

Toen ik laatst chagrijnig het kantoor verliet omdat er wéér geen progressie was gemaakt in het project, realiseerde ik me dat al je ervaringen voor een groot deel gevormd worden door de verwachtingen die je er van tevoren van had. Een negatieve mismatch tussen je ervaring en je verwachting kan je uit het veld slaan of moedeloos maken en het kost energie om vanuit dat punt weer een positieve houding aan te nemen. 

Als je net aan je eerste baan begint denk je amper na over de negatieve aspecten; je hebt vooral zin om te starten. Daarnaast kun je ook onmogelijk echt goed inschatten wat het echt betekent omdat je nog nooit zoiets hebt meegemaakt; je hebt het nog nooit zélf ondergaan. Begrijpen en beseffen zijn voor mij dan ook twee verschillende dingen; je kunt voordat je aan iets begint vanuit een cognitief beeld best begrijpen hoe dingen werken, maar de impact ervan nog niet beseffen. Zo weet je dat je meer moet gaan reizen voor je werk, dat dat tijd en energie kost en dat je op je nieuwe werkvloer nog niet weet hoe dingen werken en dat ook dat tijd gaat kosten om te leren. Je begríjpt dat allemaal, maar je beséft pas wat dat voor jou betekent als je het zelf ondergaat.

Houd de touwtjes in handen

Dat betekent echter niet dat je niks hebt aan al je verwachtingen, die in zo’n geval vooral voortkomen uit dat cognitieve begrip en je eigen (subjectieve!) gevoel. Het betekent ook niet dat ze niet kloppen. Het betekent echter wel dat je voorzichtig met ze om moet gaan; plaats ze in perspectief. Het helpt ook om ze bespreekbaar te maken; zowel voorafgaand aan een bepaalde situatie als naderhand. Door bij jezelf na te gaan waar je gevoel en idee over een bepaalde toekomstige situatie vandaan komen, en daar ná de gebeurtenis ook weer op terug te kijken, pak je controle over het geheel. Je kunt benoemen waarom je wel of niet blij was met de situatie en kunt hiermee ook anderen aanspreken (en ook hun verwachtingen in perspectief brengen). Door dit zelf steeds weer te doen zorg je ervoor dat je verwachtingen realistischer worden, je meer controle houdt en dus minder verrast wordt, en uiteindelijk je ervaring beter wordt.

Powered by YSE

YSE helpt je om dit mechanisme tussen verwachtingen en ervaringen voor jezelf in kaart te brengen. De coaches zijn als objectieve tussenpersoon tussen jou en je opdrachtgever een ideale partij om verwachtingen mee te bespreken en in perspectief te plaatsen. Daarnaast zijn de trainingen, waarin je soms met acteurs allerlei sociale situaties kunt ‘uittesten’ een enorm waardevolle toevoeging. Ze leren je om het gesprek met je opdrachtgever op een constructieve manier aan te gaan. Deze handvatten hebben mij in ieder geval enorm geholpen om stabieler in mijn opdracht te staan en de boel realistischer te bekijken. Resultaat: minder teleurstellingen, meer controle over mijn situatie en een blijere ik! En wat betreft die positieve mismatch tussen ervaring en verwachting? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit spijt had van een boven-verwachting leuke verjaardag die tot 5 uur ’s nachts doordenderde ;-)