menu

Is de 40-urige werkweek het beste voor werkgever en werknemer?

 

Tijdens mijn stage in Amsterdam kreeg ik, op mijn laatste dag, te horen dat ik altijd goed op tijd was in de ochtenden, maar dat ik ook goed wist wanneer ik weer naar huis kon gaan, mede omdat ik er geen fan van was om tot middernacht op kantoor te blijven zitten. Daarop aansluitend kreeg ik van mijn stagebegeleider het boek: The 4-hour work week, van Tim Ferriss. Het boek gaat onder andere over ondernemen en hier heeft eigenlijk altijd al mijn interesse gelegen. Tijdens mijn vakantie in Azië besloot ik dan ook het boek te gaan lezen. Ietwat Amerikaans geschreven, maar oké, er waren zeker interessante inzichten. Vooral het overkoepelende idee, zo’n 4-urige werkweek, als we dat toch eens voor elkaar kon krijgen…

De laatste tijd komen er steeds meer berichten en artikelen online, die de 40-urige werkweek ter discussie stellen. Zo zijn er legio artikelen te vinden op internet die de voordelen van een flexibelere of kortere werkweek belichten. Voorbeelden zijn dat we productiever worden, het beter is voor je work-life balance, dat je minder fouten maakt op je werk, het gezonder is voor je, er creatiever van worden, etcetera, etcetera, etcetera… Daarnaast zijn er een aantal voorbeelden van verschillende bedrijven die al overgestapt zijn naar een andere indeling van de standaard werkweek, en met succes! In lijn met zo’n werkweek hoort natuurlijk de focus op output in plaats van op input, om zo’n werkweek mogelijk te maken. Oké, dit verhaal kan voor veel mensen als muziek in de oren klinken gok ik. Maar hoe haalbaar is dit? Ik denk dat er op het moment veel bedrijven zijn die, kijkend naar de huidige manier van werken, redelijk conservatief zijn als het gaat om de 40-urige werkweek. Daarom kan het lastig zijn om deze nieuwe inzichten bespreekbaar te maken omdat de ‘standaard werkweek’ soms diep in de wortels verweven zit en omdat het natuurlijk voor bepaalde functies wat lastiger ligt om zo’n verandering door te voeren. Maar, als een soort van pilot zouden bedrijven kunnen starten door zich meer te focussen op output dan op input om op die manier wellicht de eerste stappen te kunnen zetten richting verandering en daarmee zichzelf en haar werknemers te kunnen laten zien wat voor positieve effecten zo’n verandering kan hebben.

Nu heeft TB haar trainees als onder meer cultuurveranderaars binnengehaald en zodoende vind ik het interessant om dit ideaal met mensen binnen de organisatie te bespreken. Daarnaast denk ik ook dat het goed is om soms bepaalde artikelen die hierop betrekking hebben te delen met mensen die dicht bij je staan in de organisatie om hen ook inzicht te geven in de voordelen die een verandering teweeg kan brengen, maar daarbij uiteraard ook de nadelen in acht te nemen. Op die manier kan ieder voor zichzelf een keuze maken wat hij of zij van een eventuele verandering vindt. Uiteraard wil ik er hierbij niet voor zorgen dat we allemaal opeens maar de helft minder moeten gaan werken, maar het idee is om wellicht een dialoog op gang te brengen waarbij we beginnen om de shift van input naar output te onderzoeken.

Interessant? Ga zelf dan ook vooral op zoek naar artikelen die de voordelen belichten en maak het vooral bespreekbaar met als doel om het gesprek op gang te krijgen. Bedenk wel, waar je ook werkt, er zullen altijd functies zijn waarvoor afwijkende tijden misschien niet ideaal zijn of moeilijk te veranderen zijn. Toch is het denk ik interessant om binnen elke organisatie te onderzoeken wat er mogelijk is om beter te presteren op het werk. Dit is goed voor het bedrijf maar tegelijkertijd maakt het jezelf ook gezonder en gelukkiger. Op deze manier probeer je samen een win-win situatie te creëren voor zowel werkgever als werknemer.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op