menu

Innoveren door te experimenteren

 

Zoals Neelie Kroes zei: ik heb in mijn leven meer fouten gemaakt dan successen behaald. Je moet af en toe op je bek durven gaan. Daar leer je van.

 

Experimenteren kan helpen om in relatief korte tijd te beproeven of een oplossing het gewenste effect heeft. In mijn opdracht bij Logius begeleid ik meerdere experimenten in het programma SBR Vernieuwing. Als projectleider kreeg ik meteen veel verantwoordelijkheid. Dit was leuk, maar ook een uitdaging. Bij mijn rol horen namelijk uiteenlopende taken. Zo ben ik mede verantwoordelijk voor het bepalen van welke nieuwe experimenten we zullen oppakken, en omdat het programma nog niet zo lang bestaat denk ik ook mee over hoe we het experimenteerproces kunnen verbeteren. Daarnaast probeer ik er onder andere voor te zorgen dat we elk experiment binnen de gestelde tijd en volgens de vooraf bepaalde criteria afronden, wat best lastig kan zijn in een team met deelnemers uit verschillende organisaties. Het is niet alleen een complexe omgeving, maar doordat er ook veel experimenten tegelijk lopen, heb ik behoorlijk wat ballen omhoog te houden. Genoeg te leren dus!

 

Hier zijn zes lessen die ik leerde bij mijn experimentenopdracht…

  1. Denk vanuit de gebruiker en zijn probleem. Begin niet meteen met jouw idee van de oplossing. Door eerst goed na te denken over het probleem kom je vaak tot meer innovatieve ideeën waar je gebruiker echt blij van wordt.
  2. Durf te falen! Een gefaald experiment is ook een nuttige uitkomst. Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin men durft om nieuwe dingen te ondernemen en nieuwsgierig blijft naar onbekende oplossingen, en waarin je dus mag leren van je fouten.
  3. Hou het simpel. Je kunt een experiment beter opdelen in kortere fases waarbij je na elke fase de resultaten evalueert, dan dat je een te groot experiment opzet dat lang duurt; zeker in de huidige tijd kan er dan tijdens het experiment een hoop zijn veranderd.
  4. Klein = fijn. Ook kleinschalige experimenten kunnen een schat aan informatie bevatten. Je hoeft niet meteen het gehele plaatje te testen, vaak zegt een deel ook al heel veel. Noteer dus goed wat wel binnen scope valt en wat niet. Anders verlies je focus en wordt het experiment misschien onnodig groot.
  5. Vergeet niet je resultaten te communiceren! Intern, maar wellicht ook extern. Op die manier kunnen anderen ook leren van jouw missers en successen.
  6. Integreer je successen in de organisatie. Zorg voor een manier om de succesvolle experimenten over te dragen naar de staande dienstverlening. Daar doe je het tenslotte voor.

 

Hopelijk helpen deze inzichten jou om ook succesvol te gaan experimenteren. En mocht het niet meteen lukken: dat geeft niet, je mag best af en toe op je bek gaan. Daar leer je van :)

 

Meer weten over mijn opdracht of hulp nodig met innoveren binnen jouw organisatie? Stuur me een berichtje op micha@yse.nl


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op