menu

Hoe vind je als student de juiste events om te bezoeken?

 

Vanuit onze student community bereikte me een tijdje geleden de vraag van een studente of ze aanwezig mocht zijn bij ons 4Generations4Talent event, dat net voor de zomer van dit jaar plaatsvond. Het event heeft als doel om studenten en professionals vanuit diverse marktsegmenten, functies en ervaringsniveaus bij elkaar te brengen, en te leren van én met elkaar. Als student heb je weliswaar nog niet de ervaring die sommigen van onze deelnemers hebben, maar je bent wel razend waardevol vanuit je frisse blik en enthousiaste wens om mee te denken met thema’s die spelen. Digitalisering, marketing, innovatie, change, HR; tal van challenges stonden centraal met onze keynote speakers en workshops. Pauline liet me weten er graag bij te zijn, ter voorbereiding op haar keuze in banenjacht. Het event gaf de kans om te ervaren wat haar wel en niet aansprak, en zo uit te stippelen waar ze aan de slag zou willen na haar studie. Wil jij ook eens praktisch en ervarend leren, sluit dan aan bij één van onze vele events uit het YSE en WeshareTalent netwerk. Die vind je op de YSE-site of de WeShareTalent app in de Appstore van je telefoon. @Pauline Pater, dankjewel voor je leuke verhaal!

Net afgestudeerd en zeeën van tijd, a.k.a. zwart gat. Je begint langzaamaan je banenjacht. Tussen al het brievenschrijven, assessments en gesprekken door probeer je al watertrappelend je hoofd boven water te houden. Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren en niet verdrinkt in je vrije tijd? Hoe ontmoet je potentiele werkgevers? Eén van de manieren om nuttige contacten te vinden is het bezoeken van events. Maar hoe vind je ze, hoe kom je er en hoe betaal je de entreeprijs? 

Deze blog geeft je advies in het vinden van de juiste events, hoe je toch aanwezig kan zijn zonder dat enorme entreebedrag te betalen en waarom het een must is voor elke (bijna) afgestudeerde student om events te bezoeken.  

Vinden events 

Voordat je überhaupt op zoek gaat naar een event, weet waar je naar op zoek bent; waarom is het voor jou waardevol om deel te nemen aan bepaalde events? Wil je jouw potentiële werkgever ontmoeten of weet je nog niet welke baan je precies wilt en wil je vooral inspiratie op doen?  Stel je bent op zoek naar een baan in een specifieke sector, zorg dan dat je duidelijk verhaal wat je wilt doen en waarom je dit wilt doen. Eén van de eerste vragen die mensen stellen tijdens een event is wel ‘wat is je dagelijkse bezigheid?’. Door dan te vertellen dat je op zoek bent naar een specifieke baan, branche of stage heb je gelijk een interessant gespreksonderwerp.  

Door sleutelwoorden te linken aan je zoektocht, kan je via Google en LinkedIn op zoek naar events die gelinkt zijn aan deze sleutelwoorden. Bijvoorbeeld op zoek naar een baan in IT-consultancy? Kijk naar evenementen waarbij de laatste trends op dit gebied worden besproken. Zorg dat je op LinkedIn aan bent gemeld bij groepen met thema’s als management events, consultancy updates, enzovoorts.  

Entreeprijs 

Evenementen waar mogelijke werkgevers en/of inspiratie te vinden zijn, hebben vaak een entreeprijs die oploopt tot honderden euro’s. Hoe zorg je ervoor dat je toch aanwezig kan zijn zonder dit bedrag te betalen? Bedenk andere manieren waarop je de organisatoren van het evenement zou kunnen tegemoetkomen. Denk aan het schrijven van een blog, een vlog maken, actief zijn op sociaal media tijdens het event, maak foto’s, et cetera, et cetera.  

Stuur de organisatoren van het event een mail met daarin kort, maar krachtig jouw vraag en aanbod. Zodat duidelijk wordt 1) Wat je wilt en waarom, 2) Jouw service, 3) Of dit mogelijk is.  

Dit laat niet alleen een stuk wilskracht zien, maar ook de vaardigheid om buiten de grenzen durven denken en kansen durven nemen. Je zult zien dat je 9 van de 10 keer wordt toegelaten op een evenement, omdat deze manier van communiceren wordt gewaardeerd.  

Voorbereiding en tijdens event 

Zodra je jouw toegangsbewijs binnen hebt, zorg ervoor dat je alvast een opzet hebt van de blog die je gaat schrijven, vlog die je gaat filmen of welke service je ook hebt ingeruild voor toegang voor het event. Een goede voorbereiding is immers het halve werk?!  

Om alles uit het event te halen, vraag de gastenlijst op voorhand en maak een selectie van mensen die je graag wilt spreken.  Of zoek ze op via LinkedIn, nodig ze alvast uit met een persoonlijk bericht. Dat is een gemakkelijke ijsbreker.  

Een ander aandachtspunt is het volgen van workshops op events. Zorg dat je van tevoren een globale keuze hebt gemaakt van welke workshops je wilt volgen, zodat je niet overspoeld wordt op het keuzemoment (vaak 5 minuten) zelf. 

En tot slot neem je CV, visitekaartjes en een telefoon met volle batterij mee, zodat je alle nieuwe contacten gelijk kan toevoegen aan je lange termijn netwerk.  

De winst van het bezoeken van events is dat je nieuwe informatie krijgt. Nieuwe ideeën van wat je wilt en wat je kan doen. Op een event ontmoet je gemakkelijk nieuwe mensen die dezelfde interesses hebben en die je ook weer in contact kunnen brengen met anderen die een rol kunnen spelen in jouw succesvolle carrière.  

 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op