menu

Adres

Amsterdamsestraatweg 40
, 3743DT Baarn
, Nederland

Social media

Facebook · Instagram · LinkedIn

Growth vs. Fixed Mindset

Ruben Brinckmann

 

Als ik van het Ijsbaan pad, linksaf het Jaagpad doorsteek kan ik het niet laten mijn ogen even van de weg te halen en even naar links te kijken. De opkomende zon laat zich zien aan de andere kan van het Nieuwe Meer. 

Tijdens m'n studie psychologie heb ik geleerd hoe effectief het kan zijn om vaardigheden bewust als rekbaar en ontwikkelbaar te benaderen om specifieke vaardigheden effectief verder te kunnen ontwikkelen: om een zogenaamde 'Growth mindset' tegenover een 'Fixed mindset' te hebben. Met een Growth mindset zet je in op uitdaging, inzet,  doorzettingsvermogen en op het leren van fouten.  Met een Fixed mindset zet je meer in op de uitkomst, het resultaat en op het mijden van fouten, want fouten liggen de gewenste uitkomst immers in de weg. 


Niet gedacht daar mogelijk al zo snel de spreekwoordelijke vruchten van te plukken. In mijn huidige opdracht als nieuw komende dienstverlener van een Nederlandse corporate wordt verwacht dat we in een klein team bouwen aan iets groots, en tegelijkertijd flexibel genoeg blijven om onze strategie snel en effectief aan te passen om in te spelen op de mogelijk veranderende wens vanuit de omgeving en de business. Eigenlijk zetten we een soort start-up binnen een corporate op die zelf al in iedere bouwsteen het lean en agile gedachtegoed probeert vast te leggen.  Lekker wendbaar zijn, maar ook daar hoort bij dat er de nodige fouten gemaakt worden, by design.

Net achter de ringweg A 10 zie ik het hoge rode gebouw al opsteken,  dan zometeen alleen het bruggetje over, de ring weer onderdoor en ik ben waar ik vandaag moet zijn. 

Ik heb gister te horen gekregen dat we vandaag gaan overschakelen op plan b, als gevolg van nieuwe informatie en aanwijzingen van bovenaf.  Het is niet dat wat we hiervoor deden niet goed was; het was niet goed genóég. De richting was goed, maar het roer moet om. Nee, het roer moet scherper: dat hebben we geleerd van de afgelopen 4 maanden.

Terwijl ik het via het kleine brugje het beekje oversteek realiseer ik dat ik eigenlijk geen idee wat er vandaag precies komen gaat, en merk dat ik gek genoeg wel lekker ga op die onzekerheid. De hoeveelheid energie die ik voel om deze dag te beginnen is in maanden niet zo hoog geweest. 

Alvast terugkijkend heb ik de afgelopen maanden gemerkt dat ik steeds sneller en effectiever om kan gaan met de wisselende omstandigheden die horen bij deze opdracht en dat abrupte veranderingen me steeds vaker meer energie géven, dan energie kosten. Zou dat al het resultaat zijn van die Growth minset ?