menu

Adres

Joseph Haydnlaan 2a
, 3533 AE Utrecht
, Nederland

Social media

Instagram · LinkedIn

De 5 belangrijkste lessen van de beste atleet aller tijden...

 

Toen ik begin 2018 begon aan mijn tijd bij YSE stond ik niet alleen aan de vooravond van een prachtige tijd vol van persoonlijke ontwikkeling, maar waren het ook de eerste weken van de voorbereiding op mijn eerste marathon. Ja, eerste marathon, want het is inmiddels 1,5 jaar later en mijn tweede marathon heb ik afgelopen april volbracht. Voor het schrijven van deze blog heb ik zitten wikken en wegen waar ik iets over kon vertellen en kwam al snel tot de conclusie: hardlopen. Het zorgt na lange werkdagen voor rust in mijn hoofd en houd mij fysiek in staat te presteren op werk.

Als je het over de marathon lopen hebt, heb je (of in ieder geval ik!) het al snel over Eliud Kipchoge, werelds snelste marathonloper en huidig wereldrecord houder op de langste afstand. Zijn fysieke prestaties zijn van een totaal andere planeet. Beeld je een 400 meter baan in, loop dit rondje in 1 minuut en 9 seconden, pak geen rust en herhaal dit 105x. Dat is het wereldrecord dat hij afgelopen jaar liep in Berlijn (02:01:39)! Maar wat Kipchoge (bijnaam De Filosoof) nog meer tot een inspirator maakt, zijn zijn teksten en manier hoe hij naar dingen kijkt. Welke lessen zijn dit dan en hoe inspireert mij dit, zowel tijdens het lopen als tijdens mijn werk? Nou, hier komen ze:

1. Lach

Zoek een afbeelding van Eliud op en wat zie je? Die lach! Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat wie lacht wanneer hij het zwaar heeft tijdens het lopen, 2% minder energie verspeelt. Dus wat te doen tijdens de drukste periodes op werk: lachen! Misschien dat dit effect dan weer niet wetenschappelijk bewezen kan worden, maar je zorgt er in ieder geval voor dat je het ondanks de drukte toch naar je zin hebt!

2. Discipline

Regent het? Waait het? Te koud? Te warm? Sla nooit een training over! Natuurlijk ben je wel eens ziek. Of nog vaker heb je wellicht geen zin om te trainen of naar kantoor te gaan. Maar wat levert het op? Vaak een grotere achterstand omdat je dit op andere momenten weer moet compenseren.

3. Train niet te hard

“Train hard, race easy”. De wedstrijd win je niet tijdens de wedstrijd, maar in de voorbereiding. Heb je een belangrijke presentatie voor directie? Zorg er dan voor dat je hem tot in de puntjes voorbereidt, waardoor je tijdens “de wedstrijd” er heerlijk doorheen wandelt. Maar de dag voor de presentatie doorwerken tot 4 uur ’s nachts omdat je het té goed wilt voorbereiden? Een no-go volgens Kipchoge. Hij traint in voorbereiding op zijn wedstrijden nooit harder dan 70%. Dat dit tempo voor vele trainingspartners nog steeds belachelijk hard is, is een ander verhaal, maar op deze manier loopt hij nooit blessures op, ondanks zijn inmiddels wat hogere leeftijd.

4. Blijf doelen stellen

Op 8 september 2018 liep Kipchoge zijn beroemde wereldrecord. Hij heeft hiermee alles bereikt wat er te bereiken valt zou je denken. Maar nee, begin dit jaar kondigde hij aan om toch nog maar weer een poging te wagen om de grens van 2 uur te slechten. Waarom? Omdat er altijd een volgend doel is. Zo ook tijdens mijn hardlooptrainingen, maar ook tijdens verschillende projecten op werk. Die splinternieuwe rapportage opgeleverd? Mooi, dan kunnen we nu kijken hoe we dit nóg beter kunnen maken. Wow, 39 minuten gelopen over 10 kilometer? Dan gaan we werken aan de techniek om nu die 39 minuten te lopen!

5. Denk onbegrensd

Toen de eerste record poging in mei 2017 mislukte, zal hij dit niet als een mislukking. De poging strandde op 25 seconden boven de magische grens van 2 uur, maar nog nooit was deze grens zo dichtbij geweest. “We zijn nog 25 seconden verwijderd – niet ik, maar de wereld” aldus Kipchoge na deze poging. Velen hadden het niet meer voor mogelijk gehouden dat hij een nieuwe poging zou gaan wagen, maar in oktober 2019 gaat hij opnieuw proberen historie te schrijven. Waarom het hem nu wel gaat lukken? Omdat hij denkt in onbegrensde mogelijkheden. Niets is te gek en niets is onmogelijk. Waar velen allang gestopt zouden zijn, gaat Kipchoge verder. Toen hij deze 25 seconden te kort kwam, had hij wel 1 ding geleerd: ik kán dit tempo aan voor 2 uur lang en dus liep hij in Berlijn naar het officiële wereldrecord op de marathon. Het geloof ik eigen kunnen was daar en met deze mindset heeft hij gelopen.

Daarom zit ik in oktober 2 uur lang voor de buis. Omdat ik óók geloof dat de magische grens van 2 uur gebroken kan worden. En omdat maar één persoon dit kan bewerkstelligen en dat is Eliud Kipchoge. De positieve denkwijze van deze bijzonder atleet is iets dat ik altijd mee zal nemen in mijn carrière. En mijn eigen hardloopdoel? Die is ook gemaakt, ook al ligt deze wat verder van de 2 uur grens…

Herken je jezelf in de ambitie van iemand als Kipchoge en kun je niet wachten om deze mindset in te zetten in een echte opdracht? Bij TB zijn wij sinds kort hard op zoek naar een 2e groep trainees om het verschil te maken in de auto- en truck branche. Solliciteer snel via https://yse.nl/vacatures/management-traineeship-van-tilburg-bastianen of stuur mij een mailtje: koen@yse.nl en wellicht zien wij elkaar snel!