menu

Digital, Wikke Alphenaar

Wikke is Interim Digital Young Professional bij YSE.

Stuur e-mail Naar LinkedIn

Wikke Alphenaar

Waarom heb je gekozen voor het Digital traineeship? 

Na mijn studie Design for Interaction was voor mij duidelijk dat ik graag bezig ben met het ontwerpen van innovaties. De projecten waar digitale ontwikkelingen samen kwamen met veranderingen in organisaties of het dagelijks leven van mensen vond ik het gaafst. Ik zag ook dat er veel mooi werk wordt verricht door design bureau’s maar dat het lastig blijft om ervoor te zorgen dat zo’n innovatie ook echt wordt opgepakt. Met het YSE traineeship kijk ik bij meerdere bedrijven binnen en hoop ik te leren hoe je de ontwikkeling én implementatie van innovaties kan bewerkstelligen.

Wat doe je in jouw rol?

Ik werk nu als UX adviseur bij Digicampus. Daar werken we aan het vormgeven van innovaties in een quadruple helix. Dus vanuit het perspectief en met inbreng van de markt, overheid, wetenschap en de samenleving. Ik focus me vooral op methodes en technieken in kaart brengen en verder ontwikkelen om deze partijen met elkaar te verbinden. Veel creatieve sessie faciliteren en prototypen.

Waar ben je trots op?

Ik denk dat ik het meest trots ben op mezelf wanneer ik uit m’n comfortzone stap en zo dingen meemaak die ik anders voorbij had laten gaan. Zo ben ik nu een full-stack-development cursus aan het doen. Dat had ik een paar jaar geleden nooit gedacht. En eens zonder significante langlauf-ervaring besloten een trektocht te doen in Lapland en elke nacht de tent op te zetten bij -30. Verre van comfortabel kan ik je vertellen, maar wel erg gaaf.

Waar ligt jouw kracht?

Enthousiasme in combinatie met durven dromen. Niet meteen ideeën in de kop smoren, zo heb je niet alleen mooie gesprekken maar kan er ook daadwerkelijk iets gaafs uitkomen. Maar, als de situatie erom vraagt kan ik ook snel schakelen en met een kritische blik kijken of dat een pad is om verder te bewandelen. 

Als je één week de baas van YSE zou mogen zijn, wat zou je dan doen?

Ik zou met het hele bedrijf 3 dagen lang een design sprint willen doen op een lokaal sociaal onderwerp. Zo kunnen we sociale initiatieven uit de buurt ondersteunen en ook van elkaars aanpak leren. Ik weet zeker dat dat één grote bom energie wordt met alle YSE-ers en dat er mooie ideeën uitkomen. Als afsluiting van de sprint doen we dan een soort sport en spel competitie plús mega picknick in het park.

Wat zou jouw droomopdracht/-project/-rol zijn?

De combinatie van Service Design en UX design vind ik fantastisch. Service design voor de meta-insteek en de samenhang van de dienst of product wat wordt ontworpen en het digitale UX werk voor het echte concrete werk. Ik vind vooral innovatieve diensten of services die voor consumenten zijn bedoeld heel interessant. Bijvoorbeeld in de mobiliteit zoals bij een bedrijf als Lynk & Co.

Welk nummer staat bovenaan jouw afspeellijst?

Ja, dan is het toch een nummer van Bruce Springsteen. En welke dan… Ik denk Tenth Avenue Freeze-Out. Stiekem ben ik wel een beetje een groupie.

Waar ben je in het weekend te vinden?

Meestal doe ik iets actiefs, hardlopen in de duinen, mountainbiken in het bos of klimmen op de klimwand. De beste weekendjes zijn weekenden die voelen als een vakantie, lekker erop uit dus.

Het beste advies dat ik ooit kreeg...

Ik las ooit in de editorial van het tijdschrift Salt dat de schrijfster elke dag iets probeerde te doen wat je alleen in het weekend zou doen. Het lukt mij niet altijd, maar vind het wel een hele gave instelling. Elke dag avontuur!

Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op