menu

Waarom een traineeship?

 

Tijdens mijn master Change Management aan de Rijkuniversiteit Groningen kwam ik tot de conclusie dat het tijd was om afscheid te nemen van mijn bijbaantje in de horeca. Zo zou ik mij alvast kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik besloot opzoek te gaan naar een serieuzere bijbaan als werkstudent.

Waarom een traineeship?

Via een korte omweg kwam ik terecht bij een start-up die bezig was met het opzetten van een traineeshipprogramma in Noord-Nederland, het kan bijna geen toeval zijn. Ik sloot mij aan bij dit team en hield mij bezig met diverse HR werkzaamheden. Samen  met het team ontwikkelden we een werving & selectie procedure en we maakten traineeship programma’s voor diverse klanten.

Na een jaar lang uitvoerig bezig te zijn geweest met het opzetten van een traineeship wist ik het zeker, dit wil ik ook gaan doen! Ik kwam er namelijk achter dat een traineeship de manier is om te blijven leren, ook na het afronden van je studie. Inmiddels had ik mijn master behaald en na een korte zoektocht kwam ik terecht bij YSE. Hier werk ik nu als Projects Young Professional en inmiddels zit ik op mijn tweede opdracht bij LyondellBasell als Change Management Support.

Wat leer je in een traineeship?

Ik leg je graag uit welke voordelen mij in no-time hebben overtuigd om te blijven leren en zelf ook een traineeship te gaan doen.

  1. Je leert wat jij echt leuk vindt om te doen. Tijdens een traineeship maak jij kennis met verschillende organisaties. Door opdrachten te doen binnen verschillende afdelingen van organisaties en in diverse sectoren leer jij wat het beste bij jou past en welk type organisatie jou aanspreekt. Van gemeenten tot aan een grote corporate en van zorg tot aan chemie.
  2. Je leert welke richting jij op wilt gaan. Misschien vond jij jouw studie fantastisch en weet je zeker dat jij in deze richting verder wilt. Dan is een traineeship de uitgelezen kans om dit verder te ontdekken. Misschien heb jij al wat werkervaring en ben je toe aan iets nieuws of weet je gewoon nog niet zo goed wat je met jouw studierichting wilt doen. Ook dan is een traineeship de perfecte kans om te ontdekken van welk vakgebied jij de meeste energie krijgt. Zo kan je opdrachten doen in bijvoorbeeld project management, HR of communicatie. Je leert dan over dit vakgebied en ontdekt wat het beste bij jou past.
  3. Je leert onwijs veel over jezelf, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Zelf krijg ik handvatten door de inhoudelijke trainingen die ik volg. Hierin leer ik ook over mijn sterke punten en de valkuilen die nog wat aandacht kunnen gebruiken. Maar de ontwikkeling gaat verder dan dat. Ik leer ook over mijn persoonlijkheid, de grenzen en onzekerheden waar ik tegenaan loop en hoe ik mijn balans kan houden. Dit doe ik in trainingen, maar ook door middel van de een op een gesprekken met mijn People Manager. Die heeft iedereen bij YSE.
  4. Je leert heel veel mensen kennen, goed voor je netwerk! Tijdens je traineeship bouw je een heel divers netwerk op. Je komt met veel verschillende mensen in contact, zowel binnen YSE als bij de opdrachtgever. Je leert mensen uit alle lagen van de organisatie kennen en werkt vaak samen met meerdere afdelingen.
  5. Je leert samen met jouw medetrainees. Samen met een aantal trainees vorm je een trainingsgroepje en volg je trainingen. Je leert niet alleen van jouw trainingsgroepje, maar ook van het team van trainees waarin jij zit. Sommige collega’s hebben een andere studieachtergrond dan dat jij hebt, daarom kan je elkaar vragen stellen en kennis en ervaring delen. Deze kennis kan je vervolgens weer inzetten bij jou opdrachtgever. Iedereen is hard bezig met ontwikkeling en dit zorgt voor een hele open sfeer. En niet te vergeten, het is ook gewoon heel gezellig!

Wat zijn je kansen na een traineeship?

Ik zie een traineeship als een vliegende start van je carrière of de uitgelezen kans om een switch te maken. Een traineeship biedt de mogelijkheid om dingen uit te proberen en te leren in een veilige omgeving. Er is voldoende aandacht en ruimte om te ontwikkelen. Aan het einde van je traineeship heb jij werkervaring opgedaan in diverse organisaties, je hebt een goed beeld van jouw capaciteiten en je hebt een breed netwerk opgebouwd. Dit maakt dat de mogelijkheden na jouw traineeship oneindig zijn. Wellicht blijf je werken bij een van jouw eerdere opdrachtgevers, of misschien vind je jouw ideale baan juist ergens anders. Het belangrijkste is dat jij nog beter weet wat je leuk vindt en waar jij energie van krijgt! Heb je vragen of zou je meer willen weten na het lezen van deze blog? Mail dan gerust naar romy@yse.nl.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op