menu

Direct impact maken als Strateeg Stedelijke Economie?

 

Wil jij een grote bijdrage leveren aan het positieve imago van de stad Den Haag? Nieuwe initiatieven aandragen en met veel verschillende stakeholders schakelen? En wil je het resultaat daarvan terug zien in de stad? Dan is de functie van Strateeg Stedelijke Economie misschien wel iets voor jou! Om jou een goed beeld te geven van deze functie, hebben we Lieke Vollenbroek (voormalig Strateeg Stedelijke Economie) het hemd van het lijf gevraagd, en delen we in deze blog haar ervaringen! 

Wat doet een strateeg stedelijke economie nou eigenlijk?

Als Strateeg Stedelijke Economie werk je binnen de afdeling economie van de Gemeente Den Haag. De afdeling Economie werkt aan een zo aantrekkelijk mogelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, toeristen, expats en investeerders. 

In de functie van strateeg  maak je samen met jouw team grote impact in de stad Den Haag, waarvan de resultaten al snel concreet zichtbaar zijn. Meerdere malen per week verschijnen er artikelen in de krant over onderwerpen waar jij als Strateeg aan werkt: van drukte op Scheveningen tot de hulp die we aan ondernemers bieden in coronatijd. Als strateeg zorg je er met je collega’s voor om van Den Haag een bruisende stad te maken. Dit doen jullie met behulp van toffe evenementen, leuke horeca gelegenheden, meer ruimte voor nacht- en popcultuur, een gevarieerd toeristisch aanbod en een perfect klimaat voor ondernemers.

In de verschillende projecten zijn er veel stakeholders waar je mee te maken hebt, dus het is veel schakelen en belangen samenbrengen! Denk aan de media, belangenbehartigende organisaties voor ondernemers en wethouders.

Naast dat je ideeën aandraagt en uitvoert om het imago van de stad te verbeteren, fungeer je ook als sparringpartner voor de senior beleidsmedewerkers en begeleid je de junior beleidsmedewerkers. Je hebt dus meer een coördinerende rol rondom beleid. Die coördinerende rol vraagt wel dat je van elk onderwerp precies genoeg weet om er goed over mee te praten, mensen te informeren en adviseren. 

Welke uitdagingen heeft Lieke nog meer ondervonden als Strateeg Stedelijke Economie?

De werkdag van een strateeg kan een echte rollercoaster zijn. Daarom is het erg belangrijk om goed te prioriteren en je timemanagement op orde te hebben. Dat laatste is ook erg belangrijk omdat je veel bezig bent met het schrijven van stukken. Deze stukken gaan over raadsvragen, voorstellen en verdedigingen. Vanzelfsprekend moeten deze stukken goed in elkaar zitten en daar moet je even goed voor gaan zitten.. Een andere uitdaging is dat je met verschillende vraagstukken bezig bent op hetzelfde moment. Tot in detail het dossier doorspitten dat gaat dus niet. Daarom moet je  genoeg over de vraagstukken weten om mensen te informeren en adviseren. 

Wat moet een Strateeg Stedelijke Economie nou echt meebrengen? 

Lef en durf! Je moet voorstellen durven doen! Deze voorstellen moeten helder geformuleerd worden voor alle stakeholders. Daar heb je een gezonde dosis creativiteit voor nodig! Ook moet je snel kunnen schakelen met alle stakeholders, maar ook als iets anders uitpakt en je moet goed kunnen prioriteren. Daarnaast is kennis van het maken van een beleid erg belangrijk.

Wat maakt de functie van Strateeg Stedelijke Economie zo leuk? 

Wij vroegen Lieke wat haar eerste motivatie was om te solliciteren op deze functie: “Het was een functie bij de gemeente in de stad waar ik woon. Daarmee kon ik dus een hele concrete bijdrage leveren aan deze stad. Het is een functie met veel verantwoordelijkheid en de baan lag in het verlengde van de inhoud waarmee ik al bezig was, als senior beleidsmedewerker bij het ministerie van veiligheid en justitie. Dat deed ik meer vanaf de zijlijn maar nu kon ik echt meer in het hart daarvan aan de slag.” 

‘Wat mogen wij echt niet vergeten te vermelden?’

De collega’s! Je komt te werken in een heel gedreven team met collega’s die dezelfde motivatie hebben om de stad Den Haag steeds een stukje beter te maken. Het is een energiek, actief en betrokken team. Naast activiteiten die vanuit de afdeling worden georganiseerd zoals zomerborrels of een retraite doet het team ook veel samen buiten werk, zoals spontane borrels of uitjes! 

Tips en doorgroeimogelijkheden

Wij vroegen Lieke welke tips ze heeft voor een potentiële Strateeg Stedelijke Economie. 

“Ga ervoor! Er is veel ruimte voor eigen initiatief en voorstellen. Als je dit goed kan verantwoorden krijg je veel ruimte, autonomie en waardering.”

Als laatst vroegen wij Lieke wat de mogelijkheden zijn vanuit deze functie voor een mogelijke vervolgstap. Na het vervullen van deze functie is Lieke het management team gaan versterken als manager MKB en duurzaamheid. Deze functie is een mooie springplank naar een managementfunctie. Ben je meer inhoud gedreven? Dan zou afdelingsstrateeg of strateeg in een hogere schaal binnen een van de andere diensten een mooi vervolg kunnen zijn. Genoeg doorgroeimogelijkheden dus, al zal je je in deze functie ook niet snel vervelen ;)!

Deze functie is mij op het lijf geschreven! Wat nu?

Mocht je na het lezen van deze blog geïnteresseerd zijn en meer willen weten over deze functie. Dan kan je altijd contact opnemen met Maxime Kool voor een vrijblijvend gesprek. 

Solliciteren op de functie van strateeg stedelijke economie kan via deze link: https://vacatures.yse.nl/jobs/1861666-strateeg-stedelijke-economie-bij-gemeente-den-haag


 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op