menu

Waar moet je op letten als je een traineeship kiest?

 

De afgelopen jaren zijn traineeships als paddenstoelen uit de grond omhoog gesprongen: bijna elke grote organisatie biedt wel een ontwikkeltraject aan voor starters. Maar waar moet je nou op letten als je een traineeship kiest? 

1. Incompany of intercompany

'Wat wil ik eigenlijk leren?' Misschien een lastige vraag om te beantwoorden, maar wel belangrijk! Weet je bijvoorbeeld al welk type organisatie je leuk vindt, maar ben je nog niet helemaal zeker welke rol bij jou past? Dan past een incompany traineeship waarbij je verschillende rollen in één organisatie vervuld waarschijnlijk goed bij je. Weet je daarentegen nog niet zo goed welke sector je het meest aanspreekt? Dan is een traineeship waarbij je opdrachten bij verschillende organisaties vervult goed bij jou! 

2. Geen stagiair maar trainee 

Wat een traineeship onderscheidt van een stage, is dat je als trainee een 'reguliere' werknemer bent met echte verantwoordelijkheden én een bijbehorend salaris. Het is dus belangrijk om te kijken wat een organisatie van jou verwacht en wat ze jou te bieden hebben.

3. Coaching en opleiding 

Dat brengt me meteen bij het volgende punt! In tegenstelling tot een 'reguliere' startersfunctie, is er bij een traineeship sprake van een duidelijk opleidings- en coachingsprogramma. Naast je reguliere verantwoordelijkheden, is er dus volop ruimte om jezelf te ontwikkelen. Bedenk ook hierbij waarin jij je wil ontwikkelen en zoek een organisatie die een traineeship met een ontwikkelprogramma aanbiedt dat bij jouw wensen aansluit!

4. Proef de sfeer

Op papier kan een traineeship helemaal jouw ding zijn, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij je bij een organisatie op je plek voelt. Trainees vertellen graag over hun eigen ervaringen, het inplannen van een koffiedate is dan ook een goede manier om erachter te komen of er een match is. Als het mogelijk is, kan je ook een keer een kijkje nemen op kantoor. 

5. Go with your gut! 

Cliché, maar waar. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt en dat je je thuis voelt bij de organisatie waar je aan de slag gaat. In mijn geval was dat de energieke sfeer op het YSE kantoor! Als jij de organisatie hebt gevonden waar jij je op je plek voelt, rest je alleen nog een goede voorbereiding op je sollicitatie


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op