menu

Diversiteit & Inclusiviteit bij YSE

 

YSE is volop in ontwikkeling op het gebied van diversiteit en inclusie. Een thema waar we veel waarde aan hechten. Openheid is niet voor niets één van onze kernwaarden. Maar ook een ongrijpbaar thema waar geen blauwdruk voor bestaat. Met een nieuwsgierige, open blik zijn we op ontdekking gegaan. Gaandeweg hebben we veel geleerd. In deze blog delen we onze ervaringen met dit hot topic. Roos ging in gesprek met Tessa over onze ervaringen, lessen en resultaten.

Waarom zijn diversiteit & inclusie voor jullie zo belangrijk? 

YSE gelooft erin dat je samen het meeste groeit en we vinden het mooi om van elkaar te leren. Dat zit diep geworteld in onze organisatie. Zo hebben we uitgebreid trainingsprogramma, een open feedback cultuur en een hechte groep collega’s. We hebben behoefte aan meer variatie omdat we geloven dat dat onze organisatie verrijkt. Diversiteit leidt tot inspiratie en vergroot creativiteit en probleemoplossend vermogen. Zo hopen we samen nóg verder te groeien. Het is bovendien een hot topic dat niet alleen bij ons speelt. YSE wil niet achterblijven in deze ontwikkeling. Sterker nog, YSE wil een inspiratie zijn voor anderen. 

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan?

We zijn eerst in het thema gedoken om het te begrijpen. Daarbij hebben we onszelf vragen gesteld als: Wat verstaan we onder diversiteit en inclusie? Hoe staan we ervoor en hoe ervaren onze collega’s dit? Wat en hoe willen we veranderen? De antwoorden hebben we vertaald in een actieplan. De hele organisatie wordt hierbij onder de loep genomen. We kijken met een kritische blik naar onder andere het werving- en selectieproces, de marketing-communicatie strategie en de voorzieningen op kantoor. Het actieplan was het startpunt van de ontwikkeling, maar gaandeweg leren we en sturen we bij. Zo voerden we gesprekken met collega’s en verlegden we onze aandacht naar bewustwording en inclusiviteit. Diversiteit leeft en vraagt om continue aandacht.

Welke uitdagingen komen jullie tegen?

Diversiteit en inclusie ligt soms gevoelig. Dit speelt minder als het gaat over leeftijd of werkervaring en meer als het gaat over etnisch-culturele achtergrond, gender of seksualiteit. Ook wij ervaren af en toe ongemak of twijfels. Dat hoort bij verandering. Door dit bespreekbaar te maken hebben we hier een weg in gevonden. Achteraf kunnen we zeggen dat de eerste stappen het moeilijkst zijn. 

Wanneer zijn jullie tevreden?

Diversiteit verander je niet van vandaag op morgen. We hebben onszelf doelen gesteld voor 2022 en 2023, aan ambitie geen gebrek! Wij zijn tevreden als we er alles aan hebben gedaan om deze te behalen. En als we dat samen doen. Want met één of een paar enthousiaste collega’s kom je er niet. We hebben al kleine en grote stappen gemaakt, en de eerste effecten zijn te zien. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!

Welk advies wil je de lezer meegeven?

Voor een breed, ongrijpbaar thema als diversiteit is geen blauwdruk. Dat klinkt nadelig, maar biedt ook kansen. Wat we zouden willen meegeven is: durf te proberen. Ga op ontdekking, breng focus aan en onderneem kleine stappen om het haalbaar te maken. En vergeet niet: wat je aandacht geeft, groeit. 

Wil je meer weten? Luister dan hier onze podcast aflevering over met Diversiteit & Inclusie expert Bouchra Talidi. Ook staan we altijd open voor gesprek of het uitwisselen van ervaringen en tips. Neem gerust contact op met info@yse.nl, of stuur een berichtje naar Tessa Sneller


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op