menu

Een traineeship: hoe het werkt en waarom jij ervoor zou moeten kiezen!

 

Ik krijg nog wel eens de vraag: Is een traineeship niet gewoon een onderbetaalde startersfunctie? Maar eigenlijk moet je het hiermee niet vergelijken...

Een traineeship bestaat namelijk uit een heel ontwikkeltraject, de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende typen bedrijven en functies en bovenal om een groot netwerk op te bouwen. Niet verkeerd aan de start van je werkzame leven. Vooral als je er nog niet uit bent welk pad je wilt gaan bewandelen en focus wilt leggen op je persoonlijke drijfveren en valkuilen of je soft skills verder wilt ontwikkelen. Maar voordat je deze keuze kunt maken, is het prettig om te weten hoe een traineeship in z’n werk gaat!

Elk traineeship bevat de volgende onderdelen:

Op de bank 🛋

Het kan zijn dat je direct op opdracht begint, maar meestal start je ‘op de bank’. De periode dat je namelijk niet op opdracht zit, doe je werkzaamheden voor YSE (wat ook een goed moment is om YSE en je collega’s nog beter te leren kennen!) en solliciteer je ondertussen voor een opdracht. Je krijgt door deze constructie natuurlijk ook nog steeds uitbetaald. Dit geldt ook voor de eventuele periodes tussen je opdrachten.

Op opdracht 👩🏽‍💻

Dan heb je een opdracht gevonden, yeah! In principe zul je per week 36 uur op opdracht zitten en 4 uur aan YSE kwijt zijn. In overleg met je accountmanager en People manager kan de 36 uur-verdeling anders zijn als je bijvoorbeeld twee opdrachten doet. De opdrachten verschillen qua lengte. De een is een paar maanden, anderen kunnen weer zo’n 8 maanden duren. Je werkzaamheden stel je in het begin samen met je opdrachtgever en de accountmanager. Je schrijft in het Project Intake Document de taken op en wat je leerdoelen zijn. Dit bespreek je aan het begin, tussendoor en aan het eind van de opdracht om duidelijke afspraken te maken. Als dit helder is, ga je aan de slag!

YSE activiteiten 🧩

Naast dat je met al je leergierigheid en energie in de nieuwe opdracht duikt, spendeer je dus ook 4 uur in de week aan YSE. In de 4 uur kun je met het volgende bezig zijn:

  • YSE: Dit houdt in dat je activiteiten organiseert voor YSE zelf of voor de klanten, maar ook anderen informeert over hoe het is om bij YSE te werken. Dit gaat van het organiseren van een SkirYSE tot aan het geven van een training waarbij je andere enthousiast maakt van jouw expertise.
  • Jouw Talent Area: Gedurende je traineeship ben je verbonden je Talent Area: Projects, Public, Digital of Data. Met jouw Talent Area heb je een wekelijkse koffie- en bijkletsmomenten en projecten die je oppakt. Maar ook gezamenlijke activiteiten zullen ook niet ontbreken.
  • Zelfontwikkeling: Ook wordt je aangemoedigd om je kennis te verbreden. Op diverse manieren wordt dit aangeboden, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan waar jij je nog in wilt verdiepen.

Trainingen 🎓

Terwijl je hard aan het werk bent op de opdracht volg je zo’n 1x in de twee maanden een training die je helpt met het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Waar sta ik?
  • Wat wil ik?

Er zijn verschillende trainers die graag hun kennis met jou delen en je verder willen helpen. Soms is het stof dat je aanzet tot denken/reflecteren en anderen tips en tricks zijn direct inzetbaar. De trainingen zullen altijd toepasbaar zijn in je verdere werkzaamheden, dus altijd mooi meegenomen! Je volgt deze trainingen met je trainingsgroep met zo’n 6 mensen. De groep wordt gevormd op basis van startdatum bij YSE. Naast dat je hen kunt vragen voor advies, leer je tegelijkertijd ook van anderen wanneer zij ergens tegenaan lopen.

Hulp nodig❓

Er zijn verschillende managers die jou bij vragen verder helpen. Zo heb je frequent een afspraak met je People Manager om te bespreken hoe het met jou als persoon gaat. Ook vul je het Persoonlijk Ontwikkelplan in en bespreek je deze met je PM. Met de accountmanager bespreek je de inhoud van je opdracht zoals eerder aangegeven. De verwachtingen van de opdrachtgever en jou worden doorgenomen, hoe de functie en taken je vergaan en of je opdrachtgever zich ook aan de afspraken houdt. Verder willen andere collega’s je ook maar wat graag helpen als je ergens niet uitkomt!

Afronden 🎉

Na twee jaar heb je je ontwikkelprogramma doorlopen. De trainingen heb je allemaal voltooid. Je hebt veel over jezelf geleerd en als het goed is een beter beeld gekregen van waar je energie uit haalt en hoe jij je sterke punten kan benutten. Het kan het ook zo zijn dat je nog even wilt blijven omdat je nog niet helemaal klaar bent met het snuffelen bij bedrijven. Dan kun je nog een extra opdracht uitvoeren. Want tja, ‘echt werken’ kan altijd nog. Een andere mogelijkheid is dat je verlenging wilt omdat je op een prettige opdracht zit, nog genoeg leerpunten ziet of taken hebt waar je je in vast kunt bijten.

In het meest ideale geval is je laatste opdracht je droombaan of in ieder geval zo goed bevallen voor zowel jou als je opdrachtgever dat je kunt uitstromen bij dat bedrijf om de volgende stap in je carrière te zetten!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op