menu

5 redenen om een traineeship te starten mét werkervaring op zak!

Jara de Wit

 

En toen startte ik met tweeëneenhalf jaar werkervaring ineens aan het traineeship Projects bij YSE. Of ik dit van te voren zo had uitgestippeld? Nee, ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat ik deze specifieke stap nog zou willen zetten. Hoe ik bij YSE terecht ben gekomen en waarom dit absoluut de juiste keuze voor mij was, vertel ik je graag hier!

Ready for take-off

Na mijn studie Communicatiemanagement aan de Hogeschool van Utrecht had ik werkelijk geen idee wat ik wilde doen. Ik vroeg mezelf af waarom ik niet gewoon een écht vak had gekozen zoals tandarts of iets als meubelmaker, dan had ik tenminste enig idee van richting gehad. Via een vriendin kreeg ik een vacature doorgestuurd bij een groot recruitmentbureau waar een plekje vrij kwam in een ambitieus en gezellig team, waar persoonlijke ontwikkeling en wekelijkse borrels centraal stonden. Dat klonk voor mijn 23-jarige zelf als muziek in de oren, en voordat ik het wist startte ik aan mijn nieuwe baan als recruiter! Niet helemaal wat ik voor ogen had toen ik mijn studie afrondde, maar ben ik nog steeds enorm blij met deze keuze. Ik had leuke collega’s, leerde veel over HR en sales, en kreeg daarnaast de mogelijkheid om mijzelf te ontwikkelen. Naarmate ik steeds zelfverzekerder werd in mijn werk, merkte ik ook dat ik droomde over het zetten van een volgende stap. Dat was bij mijn werkgever destijds niet mogelijk, dus de keuze was snel gemaakt: weg uit de comfortzone en op zoek naar mijn volgende stap. 

Wie niet waagt…

Een kleine tussenstap gemaakt als Projectmanager bij een andere organisatie en ik kwam er daar achter dat ik nog veel meer wilde leren op dit gebied. Toen stelde ik mezelf een aantal vragen: 

1. Wat is een veilige omgeving om mezelf te ontwikkelen op het gebied van projectmanagement, maar ook op persoonlijk niveau? 

2. Wat voor type organisatie past nu eigenlijk bij mij? 

En niet geheel onbelangrijk is 3. Waar vind ik een weer een hechte groep collega’s? 

Al snel begon het idee van een traineeship te kriebelen. Maar had ik daar niet al te veel ervaring voor, wat ga je nog leren? En ben ik niet veel ouder dan mijn collega’s? Deze vragen werden door recruiter Maxime direct beantwoord tijdens mijn eerste gesprek en ik was nog enthousiaster dan dat ik daarvoor was, en even later kon ik starten aan het Projects traineeship!

5 redenen om een traineeship te starten met werkervaring op zak

  1. Werkervaring is een groot voordeel. Ik had al kennis over waar mijn kracht lag en waar ik me nog verder in kon ontwikkelen, en dit maakte het voor mij weer makkelijker om hier op een dieper niveau mee aan de slag te gaan tijdens mijn opdracht of training. Ook kun je je collega’s weer helpen als zij tegen zaken aanlopen waar jij misschien bij je eerste baan tegenaan bent gelopen. 
  2. Je bent niet de enige met werkervaring! Naarmate ik mijn collega’s leerde kennen kwam ik erachter dat een groot deel van mijn collega’s bij YSE ook al werkervaring hebben opgedaan. Dit zorgt juist voor interessante gesprekken en kan je ervaring met elkaar delen.
  3. Leeftijd speelt geen rol. De leeftijden van trainees bij YSE variëren tussen de 23 en 32 jaar, maar daar merk je eigenlijk heel weinig van. Je bent nooit te oud om te leren!
  4. Aan de slag kunnen bij meerdere organisaties is onwijs gaaf. Het is een soort snelkookpan voor je cv. Je komt er namelijk heel snel achter wat voor organisatie of functie het beste bij jou past. Aan het einde van dit ‘klaarstomen’ heb je hier een veel beter beeld van.
  5. Je krijgt er een berg getalenteerde en fijne collega’s bij. Zo zit je in een team met mensen die net als jij bezig zijn met het ontwikkelen van henzelf, en dit creëert een hele open sfeer. En niet te vergeten zijn de oneindige leuke activiteiten die intern worden georganiseerd.


Al bij al was dit voor mij de beste keuze om te maken, want zelfs mét werkervaring kun je zoekende zijn. En YSE heeft voor mij ervoor gezorgd dat ik de rust krijg om de prangende vragen over mijn toekomstige loopbaan te beantwoorden (of niet, en dan maakt dat ook niet uit!). Heb jij vragen na het lezen van mijn verhaal? Laat het dan weten via jara@yse.nl.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op