menu

YSE-er op opdracht: Projectleider bij Logius

 

Projectleider bij Logius

Hallo allemaal! Mijn naam is AndreaDigital trainee bij YSE. Momenteel zit ik op opdracht bij Logius (je kent het misschien wel van DigiD of MijnOverheid). Benieuwd wat ik daar doe? In deze blog vertel ik je alles over de inhoud van mijn opdracht, en neem ik je mee in hoe mijn week eruit ziet! 

Mijn rol bij Logius is eigenlijk een dubbele: Projectleider van experimenten binnen de SBR-vernieuwing, en Projectmanager van een nieuw initiatief. Mijn verantwoordelijkheid ligt bij het opzetten van experimenten, en het experimenteren met nieuwe technologieën, om onze huidige dienstverlening te verbeteren in samenwerking met de klant. Voor degenen die niet weten wat SBR inhoudt: dit staat voor "Standard Business Reporting" en is belangrijk voor bedrijven die moeten rapporteren aan de overheid. Het is eigenlijk een nationale standaard voor het aanleveren van bedrijfsraportages, gestandaardiseerd, aan de overheid. Het doel van mijn opdracht bij Logius is om het SBR-stelsel te verbeteren en/of vernieuwen, en innovaties door te voeren waarin de klant zo veel mogelijk betrokken wordt. 

Zoals ik eerder al aanhaalde, heb ik binnen mijn opdracht eigenlijk twee verschillende rollen. Als Projectleider zet ik experimenten op en ga ik in gesprek met stakeholders om ideeën voor deze verbeterings-experimenten op te halen. Stakeholders zijn de klant, maar ook de software partijen. Binnen de Project Management rol zijn we bezig met het opzetten van een hele nieuwe “governance structuur”, voor een nieuw initiatief. Dat initiatief begint dus volledig van voor af aan. Hier is mijn rol hands-on: vooral kijken wat er gedaan moet worden en dat pak ik dan direct op. Recentelijk ben ik bezig geweest met een marketingtraject, waarin we de naam van het initiatief en een logo hebben bedacht, samen met een marketingcommunicatie bureau. Voor deze rol organiseer ik ook meetings, en houd ik de acties bij. Het takenpakket van mijn opdracht is dus erg veelzijdig!

Een typische week bij Logius start elke dag met een “Dag Start” om kwart voor 9. Dit is een kleine samenkomst met mijn manager (volgens Scrum werkwijze), waarin we vertellen wat er de komende 24 uur op de planning staat en of er nog eventuele obstakels zijn waar hulp bij nodig is. Ik vind de “Dag Start” heel fijn, want dan heb ik meteen structuur in mijn dag! Vaak reserveer ik in de ochtenden tijd voor mezelf om te werken, omdat ik mezelf ’s ochtends beter kan concentreren. Dan plan ik 's middags de calls in, bijvoorbeeld met partijen waarmee we een experiment doen. Of ik plan in de middag een vergadering waarbij ik moet notuleren en waarvoor ik de stukken van tevoren moet hebben rondgestuurd. Mijn dag bestaat dus meestal uit ’s ochtends zelf te werk gaan en ’s middags een aantal team meetings. Verder hebben we ook 1 keer per week “experimenten overleg” waarbij alle stakeholders van het team SBR aanwezig kunnen zijn, waarin updates en de stand van zaken van de experimenten worden besproken én er natuurlijk ruimte is om vragen te stellen. Dat zijn altijd erg leuke en interessante meetings!

Bij Logius heb ik het geluk dat ik samen met een andere YSE-er op opdracht zit. Dit is natuurlijk ontzettend fijn, omdat je iemand hebt waarmee je altijd fijn kan sparren! Ik werk in een programmateam van vijf vaste mensen, en daar omheen is er een hele grote groep stakeholders waar ik veel mee samenwerk en meetings heb. Het core team bestaat dus uit vijf mensen, en ik voel me écht onderdeel van dat team. Zo word ik ook behandeld, absoluut niet als een buitenstaander, wat natuurlijk tof is als (vaak) tijdelijke versterking. Je wordt serieus genomen vanaf dag 1, en dat vond ik super prettig!

Het leukste aan mijn opdracht bij Logius vind ik het schakelen tussen verschillende partijen, daardoor leer ik steeds nieuwe dingen. Toevallig ben ik nu bezig met een project dat ik inhoudelijk ontzettend interessant vind: het gaat over duurzaamheid-rapportages voor grote bedrijven, omdat dat tegenwoordig steeds meer verplicht wordt gesteld. Hier doen we een heel gaaf experiment voor in samenwerking met Philips! Het lastigste (of uitdagendste) aan mijn opdracht is dat ik soms niet alles met betrekking tot het technische aspect begrijp. Dat kan ik ook niet van mezelf verwachten hoor, maar soms stoor ik me er een klein beetje aan als ik iets technisch niet meteen snap. Maar goed, je zit natuurlijk maar 6 tot 12 maanden op een opdracht, en de mensen met wie ik samenwerk die werken soms al 10 jaar met deze techniek... Dus het is logisch dat er een verschil zit in technische kennis. 😉

Hopelijk heb je een beter beeld na het lezen van deze blog, wat een opdracht binnen het Digital traineeship van YSE in kan houden! Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende opdrachten, en dat maakt het traineeship juist zo veelzijdig. Mocht je toch nog een vraag hebben over mijn opdracht, schroom dan niet om een berichtje te sturen naar andrea@yse.nl!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op