menu

Hoe vind ik een traineeship dat bij mij past?

 

5 tips om hét traineeship te vinden voor jou!

‘Ben jij ook overweldigd door de hoeveelheid aan keuze in traineeships?’ ‘Raak je ook in de war als je kijkt naar het uiteenlopend keuzeaanbod na al dat ‘gegoogle’? Een eerste keuze had ik gemaakt: ik wilde een traineeship gaan doen. Een mooie mogelijkheid om binnen een korte tijd op verschillende plekken te werken en een ontwikkelprogramma te volgen.

Maar… hoe ga ik verder en weet ik welke traineeship bij mij past? In deze blog neem ik in 5 lessen mee waar je op kan letten als je een traineeship kiest!

De 5 lessen

1. Kijk naar jouw interesse

Waar begin ik nu? Voordat je door de bomen het bos niet meer ziet, kan het helpen om voor jezelf een lijst te maken waar jouw interesses liggen. Stel een lijst op met verwachtingen die je hebt binnen het traineeship.  Kijk bijvoorbeeld naar ontwikkelmogelijkheden en de soort opdrachten of rollen die je kan vervullen.

Als je interesse aansluit op de organisatie helpt dit ook in de motivatie voor het sollicitatieproces!

2. Persoonlijke doelen

Wat zijn jouw doelen in een traineeship? Kijk of deze persoonlijke doelen aansluiten bij de traineeship die je op het oog hebt. Zou je bijvoorbeeld je IT kennis willen vergroten in een grote organisatie? Of zie jij jezelf meer als projectsecretaris binnen een kleine organisatie? Het is helemaal niet erg als je dit nog niet weet, maar het helpt om naar het aanbod te kijken. Hoe beter je je persoonlijke voorkeuren op een rijtje hebt, hoe makkelijker je voor jezelf een beeld kan schetsen met wat bij je past.

3. Spreekt de soort organisatie mij aan?

Kijk naar de soort organisatie die een traineeship aanbiedt. Spreekt deze organisatie mij aan? Wat zijn de voorwaarden die ze bieden? Hoe is de sfeer in de organisatie? Het helpt om (als het kan) op het kantoor langs te gaan.

4. Plan koffie dates in

Mensen vertellen graag wat ze allemaal doen in hun functie of rol. Ga daarom vooral koffie drinken met trainees die er al werken als je een paar organisaties op het oog hebt! Door met trainees te praten deel je ervaringen en interesses. Misschien krijg je nog een paar goeie tips mee!

5. Volg je hart

Oke het klinkt cliché maar volg je hart. Het is fijn als je verschillende organisaties hebt gesproken, maar op een gegeven moment voel je je ergens thuis. Dat weet je gewoon. Bij mij was het bijvoorbeeld de betrokkenheid van YSE.

Verder rest je nog een goede voorbereiding voor de sollicitatie en selectieproces en wie weet ben je binnenkort mijn nieuwe collega bij YSE!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op