menu

Wat betekent de naam YSE?

 

We krijgen vaak de vraag wat YSE betekent. En, oké heel eerlijk, het is ook niet meteen duidelijk hoe je het uitspreekt. En toch houden we wel van onze naam. Er zit ook echt een idee achter. Simon legt het je uit! 

 

Wat betekent YSE eigenlijk?

Tja, eigenlijk is dit het best bewaarde geheim van YSE. En dan met name omdat de afkorting zoals hij ooit bedacht was, nu niet meer van toepassing is. Maar vooruit, voor deze blog zal ik het maar eens toelichten… De oorsprong van de naam YSE ligt bij organisatieadviesbureau Kirkman Company. Hier is YSE namelijk in 2007 ontstaan. Het is een afkorting van Young Sourcing Executives. 

 

Hoe kwam je op de naam? 

Kirkman Company hield zich in die tijd voornamelijk bezig met vraagstukken rondom Strategic Sourcing: wat doe je zelf? Wat besteed je uit? En wat doe je in samenwerking met anderen? Om richting zowel klanten als arbeidsmarkt onderscheidend te zijn (traineeships waren er toen nog niet in overvloed zoals nu), startten zij hun eigen professionele traineeship. Dit was speciaal voor jonge sourcings professionals, of dus in termen van die tijd: Young Sourcing Executives. YSE dus.

De eerst groep van zeven YSE trainees begonnen in september 2007 en dat ging zo goed, dat in januari 2008 de volgende vijf trainees al konden beginnen. In dat groepje ben ik zelf toen gestart met mijn eerste baan. Binnen anderhalf jaar waren we met 20 trainees en werd YSE een steeds bekender begrip bij klanten van Kirkman Company en op de arbeidsmarkt van starters.

 

Waar staat YSE nu voor? 

In januari 2011 gingen we als zelfstandige organisatie verder en werd Kirkman Company onze eerste klant. In dat jaar hadden we een vlammende start met traineeships bij het AMC ziekenhuis, het Kadaster en Simac en maakten we een start met onze eerste interim traineeship (toen Informatie Management, de voorloper van ons huidige Digital traineeship). 

Zo verbreedden we onze dienstverlening: we hielpen organisaties met het werven en selecteren van hun nieuwe medewerkers en boden ontwikkelprogramma’s aan. De noodzaak om onze naam te veranderen was er toen echter niet, ook omdat we steeds meer profijt hadden van een bekender wordende naam. 

En nu, 2021, zijn we een (nog steeds) groeiende organisatie die klanten helpt met allerlei vraagstukken rondom training & coaching, werving & selectie en door het inzetten van onze interim young professionals uit de traineeships: Circular, Data, Digital, Projects en Public. En ergens wel trots op onze onhandige naam. 

 

Zou je hem ooit willen veranderen? 

Een aantal jaar geleden zijn Kim en ik aan de slag gegaan met het ontwerpen van nieuwe merkidentiteit. Naast een compleet nieuwe huisstijl en website, hebben we toen ook gekeken naar het bedenken van een nieuwe naam. Want onze uitdaging blijft: als je onze naam leest, weet je niet hoe je het moet uitspreken (ijze? ie s ee? Nee, het is: waiz) en als je het hoort weet je niet direct hoe je het schrijft (wise? Wijs? Wyze? Nee, het is: YSE). En dat helpt in Google ook niet echt mee. 

We gingen op zoek naar een beter alternatief en dat was een leuk traject, maar ook lastig. Veel goede namen waren al bezet en degene die nog vrij waren vonden we uiteindelijk toch niet beter dan YSE zelf. En dan waren er ook nog namen die je heel leuk vindt maar bij het googlen achterkomt dat ze naar (op z’n zachts gezegd) niet heel professionele websites leiden... 

Wat ook nog meespeelde is dat we ook klanten en alumni hebben gevraagd wat zij van een naamsverandering vonden en zij veel positieve ervaringen en dus associaties met de naam YSE hadden. Dat heeft ons doen besluiten om de naam te behouden en gewoon voor te zorgen dat steeds meer mensen weten hoe je het moet uitspreken en schrijven. 

Dus nog een keertje, allemaal: YSE spreek je uit als ‘waiz

 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op