menu

Wat doe je in een projectmanagement traineeship?

 

Als Projects Trainee bij YSE voer je opdrachten uit bij verschillende organisaties en groei je door het persoonlijke ontwikkeltraject. Silke werkt nu een jaar bij YSE en heeft meerdere opdrachten gedaan bij gemeente Den Haag. Zij kan je als geen ander vertellen wat je doet en leert in je project management traineeship. Dus beantwoordt ze nu al je vragen:    

Wat voor opdrachten doe je als trainee?

Een jaar geleden begon ik bij de dienst SZW bij de gemeente Den Haag. Hier heb ik twee verschillende rollen bij twee uiteenlopende projecten vervuld. In eerste instantie startte ik als projectmanager op een project over Kinderopvang. Daarnaast kreeg ik de kans als projectsecretaris nauw betrokken te zijn bij de invoering van de wet Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), een wet ten gevolge van de coronamaatregelen.

Wat doe je dan als projectleider?           

Problemen oplossen! Maar voor ik vertel hoe ik dat deed heb je wat context nodig. Mijn project was namelijk      zo’n interessant en maatschappelijk relevant onderwerp! Er is een groep ouders die niet kan deelnemen aan participatietrajecten van de gemeente vanwege de jonge kinderen thuis. Deze participatietrajecten (bijvoorbeeld een taaltraject) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de burger en zijn een opstap naar een (re)-integratietraject. Omdat dit geen trajecten gericht op werk zijn hebben de deelnemers geen recht op kinderopvangtoeslag. Het is voor de jonge ouders te duur om zelf kinderopvang te betalen en het vinden van oppas is moeilijk.

Als projectmanager was het mijn opdracht een oplossing te zoeken voor dit probleem: hoe zorgen we er voor dat deze groep ouders wél de kans krijgt zich te ontwikkelen en daarmee een actieve rol in de maatschappij in te nemen? In de beginfase van het project was ik veel op pad. Ik sprak met participatietrajecten, wijkcentra, kinderopvangcentra en betrokken diensten binnen de gemeente. Met deze gesprekken haalde ik informatie op over de grootte van het probleem en de behoeftes van de doelgroep en ging op zoek naar een oplossing. En met succes! Op basis van de informatie vormde ik een plan welke ik steeds afstemde met de betrokken partijen. Het plan wacht nu op goedkeuring      en hopelijk start er in april 2021 de eerste kinderopvanggroep speciaal voor kinderen van ouders uit de participatiedoelgroep.

En wat doe je als projectsecretaris?            

Laten we voorop stellen dat het een ontzettend leuke en leerzame rol is! Ik heb een aantal onwijs leuk-hectische maanden gehad bij het Tozo project. Er moest in een korte tijd een nieuwe organisatie komen die de wet Tozo kon uitvoeren (Tozo is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis, door middel van een uitkering voor levensonderhoud.) Het is aan de gemeenten om deze tienduizenden aanvragen voor de uitkering op rechtmatigheid te beoordelen en vervolgens de uitkeringen te verstrekken.

Als projectsecretaris was ik onder andere verantwoordelijk voor de interne communicatie. Ik stelde de wekelijkse nieuwsbrief op, en organiseerde en presenteerde webinars. Daarnaast kreeg ik als projectsecretaris de kans om op alle niveaus mee te kijken binnen het project. Ik zat zowel bij overleggen met het kernteam en de stuurgroep als met de afdeling communicatie. Heel leerzaam!

De urgentie van het project was hoog. Voor de ondernemers is het namelijk belangrijk dat zij zo snel mogelijk hun uitkering ontvangen om niet in financiële problemen te komen. Dit betekende dat er vaak snel gehandeld moest worden; het kon zomaar voorkomen dat er op donderdag bedacht werd dat er op dinsdag een webinar zou zijn. Dit bracht een spannende dynamiek met zich mee en de gezamenlijke strijdlust zorgde voor een fijne verbinding in het team.

Thuiswerken als projectleider, kan dat?            


Het thuiswerken heeft voor mij voor- en nadelen. Gelukkig ben ik wel gestart op het Stadhuis, ik heb de sfeer daar kunnen proeven en een deel van de collega’s ontmoet. Toen het thuiswerken begon miste ik natuurlijk alle gezelligheid bij de koffieautomaat en in de pauzes, maar ik mistte het ook om even bij iemands bureau langs te lopen met een korte vraag. Er werken bij de gemeente zoveel mensen dat het vinden van de juiste collega’s vaak via via gaat. Je loopt langs bij collega 1 van afdeling X, die verwijst je door naar collega 2 van afdeling Y, van collega 2 hoor je dat het ook waardevol is te praten met collega 3 van afdeling Z etc. etc.. Aan de andere kant heb ik ervaren dat het thuiswerken er voor kan zorgen dat de collegiale relaties snel persoonlijker worden. Je krijgt letterlijk een kijkje in iemands leven buiten werk en dat schept een band. En dat helpt wel met het succesvol afronden van een project.

En wat wordt het volgende project?      


Één van de redenen dat ik voor het Projects Traineeship bij YSE heb gekozen, is om verschillende rollen bij verschillende organisaties te proberen. En dat gaat zeker lukken! Vanaf januari begin ik al bij het Holland Casino samen met 4 collega’s. Dat is een heel andere omgeving en ik kijk er ontzettend naar uit!

-

Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op