menu

Vijf tips voor het maken van je eigen podcast!

Raoul Rozestraten

 

Vijf tips voor het maken van je eigen podcast!

Podcasts schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Zelf ben ik al jaren groot fan van het medium en ben ik op 38 verschillende podcasts geabonneerd (even een momentje zelfreflectie). En ja, dat heb ik speciaal voor jullie geteld! Geen wonder dat het bij mij begon te kriebelen om me zelf ook eens aan dit medium te wagen. Bovendien lijkt het erop dat ze voorlopig nog niet ‘uit de mode’ gaan raken, dus kan jij ook aan de slag met je eigen podcast! Hoe? Daarover vertel ik je hieronder meer!

Afgelopen maanden ben ik met mijn collega’s Anouk, Joost en Lotte voor YSE een podcast begonnen! We heten ‘Alles uit de (pod)Kast!’ en stellen vragen over werk die je normaal gesproken niet zo snel met je collega’s of je leidinggevende zou bespreken! Wat moet ik doen als ik een crush heb op een collega? Wat doe ik met die ene vervelende collega? Is het eigenlijk wel oké als ik tijdens het thuiswerken een halfuurtje Netflix? Dat zoeken wij voor je uit!

Op het moment dat jij dit leest komt bijna onze derde podcast uit. We zijn dus nog behoorlijk groen achter de oren, maar nu al door schade en schande wijzer geworden. In deze blog geef ik jou 5 tips om je eigen podcast op te nemen. Op die manier blijven jou deze fouten wellicht bespaard!

Tip 1 voor het maken van een podcast: Betrek je luisteraars!

Ik val gelijk maar met de deur in huis. Dit is wat mij betreft één van de belangrijkste tips! Als je naar mij luistert tijdens de podcast zal het je opvallen dat ik heel vaak het woord ‘luisteraars’ zeg. Maak er gerust een bingokaart (of drankspel) van, maar ik doe dat met een reden! Als je met een aantal mensen je podcast zit op te nemen krijg je al snel het gevoel dat het een klein huiskamergesprek is. Dat is natuurlijk ook de charme van het medium. Je gesprek voer je echter met een stuk meer mensen!

Uiteraard, onze podcast is bescheiden in formaat. Maar ook bij een podcast als die van ons heb je al snel een paar honderd luisteraars. Deze mensen zijn geïnteresseerd in je onderwerp, dus betrek ze ook bij het gesprek! Dat is ook de reden waarom wij de mailbox podcast@yse.nl hebben opgericht. We vragen onze luisteraars om gênante verhalen, vragen die je niet aan je collega’s durft te stellen of om gewoon opmerkingen en ideeën in te sturen, naar aanleiding van voorgaande afleveringen. Op die manier wordt het gesprek niet alleen ‘van ons’, maar van ons allen. Daar kan het alleen maar interessanter op worden!

Tip 2 voor het maken van een podcast: Doe je het online of offline?

Ten tijde van strenge corona-maatregelen is deze vraag een no-brainer: digitaal. Desalniettemin is het goed om je te beseffen dat er meer redenen zijn om een podcast online op te nemen, bijvoorbeeld: je gasten of sprekers kunnen niet fysiek aanwezig zijn. Dan is weten hoe je een online podcast opneemt wel zo lekker!

Ga je online een podcast opnemen? Let er dan op dat je een programma gebruikt dat je audio in meerdere sporen kan opnemen! Je standaard Zoom- of Microsoft Teams-opname doet dat niet zo makkelijk. Ik heb persoonlijk hele goede ervaringen met Discord. “Is dat niet dat programma dat die gamers gebruiken?”, hoor ik je denken. Absoluut! Als het goed genoeg is voor een paar miljoen gamers wereldwijd, is het dat ook voor jou en je podcast!

Tip 3 voor het maken van een podcast: Geluidskwaliteit is key!

Zorg bij een online podcast ook voor een goede geluidskwaliteit. Wij hebben gemerkt dat dat je uitzending echt kan maken of breken. Een podcast met slechte geluidskwaliteit is je minder fijn om naar te luisteren en mensen zullen sneller afhaken. Daarnaast klinkt je ook gewoon een stuk professioneler!

Mijn tip voor de beginnende podcaster: investeer een paar tientjes in een externe microfoon die je kan koppelen aan je laptop. Dat is echt een verschil van dag en nacht in vergelijking met je oortjes of koptelefoon. Heb je echt grote ambities dan houdt niemand je tegen om meer geld te investeren, maar voor beginners zou ik aanraden: begin met een instapmodelletje!    

Tip 4 voor het maken van een podcast: Rubriekjes doen het altijd goed!

Bijna alle goede radioprogramma’s en podcasts werken met een vorm van rubrieken! Als je vaak naar de radio luistert, dan herken je ze wel: ‘het geluid’ van Q-music is misschien wel de bekendste, maar men werkt de hele dag door met verschillende belspellen, afgewisseld met inhoudelijke interviews, actualiteiten en alledaagse gesprekken tussen de hosts. Dit is een manier om je publiek vast te houden: men weet wat er nog gaat komen en blijft daarom luisteren.

Eigenlijk verdeel je hiermee je podcast in verschillende blokjes met een specifiek thema, onderwerp of spelvorm. Dat breekt dus lekker je verhaal op, zorgt voor afwisseling voor de luisteraars én is ook leuk om te doen. Daarnaast is het voor jezelf ook makkelijk, omdat je weet dat je podcast een bepaalde structuur aanhoudt. We zijn in Alles uit de (pod)Kast begonnen met een ‘blunder van de week’ rubriek in onze podcast, en ik ben nu al fan!  

Tip 5 voor het maken van een podcast: Lekker jezelf zijn!

Wat ontzettend afgezaagd om hiermee af te sluiten, toch? Maar uit mijn persoonlijke ervaring blijkt het eens te meer waar. Toen ik mijn eerste podcastopname terugluisterde hoorde ik tot mijn afgrijzen dat ik 2x overduidelijk “CHAPEAU” zeg in de podcast! Je kan je voorstellen dat dat tot grote hilariteit leidde bij Anouk, mijn co-host. Het probleem daarbij was dat het alsmaar leuker werd elke keer dat het we het terugluisterden. Dat trok natuurlijk weer de aandacht van andere collega’s, en ja hoor: de grap was geboren. Uiteindelijk zaten we huilend van het lachen de podcast te editten. Wie behalve Sybrand van Haersma Buma zegt dat nou ook?

Uiteindelijk is dit ook gewoon het resultaat van experimenteren en falen. Een foutje is zo gemaakt en die moét je ook maken om je eindresultaat beter te laten worden. Gelukkig kun je het er uiteraard uit knippen (wat ik met veel liefde gedaan heb), maar als je het lekker dicht bij jezelf houdt blijft de shock van het terugluisteren je bespaard.

Ik wens jullie veel plezier én veel fouten toe bij het maken van jullie podcasts!   


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op