menu

Wat je als net-afgestudeerde wil weten van een YSE-er!

 

Een interview door de net-afgestudeerde-Pytrik aan Pytrik anno 2020

“Leuk kantoor hebben jullie, leuke planten en veel jonge mensen”, zegt de net-afgestudeerde student. Hij is enthousiast en licht gespannen voor dit moment, daar het misschien toch voelt als een eerste impressie die je achterlaat bij een mogelijk toekomstige werkgever. “Met alle plezier, stel gewoon alle vragen die je hebt en ik hoop dat je dan een zo goed mogelijk beeld krijgt” zegt de YSE-er. Hij is inmiddels alweer twee jaar werkzaam voor het bedrijf, en kijkt al een beetje rond voor een nieuwe uitdaging elders. “Brand maar los!”.

“Ik ehhh.. wat ehhhh.. Waar heb jij allemaal opdrachten gedaan?”

Daar is weer de klassieke reis-door-de-tijd vraag, denkt de YSE-er. “Lang geleden ben ik begonnen bij de NS als klantmonitor, daarna als PMO en later projectleider bij het LUMC en recent ben ik een opdracht gestart bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik heb, zo zie ik het, de mazzel gehad dat ik op hele diverse plekken heb gewerkt. Daarnaast is er de nodige variatie geweest in rollen, al zijn rollen überhaupt vaak erg verschillend van organisatie tot organisatie”.

“Tof! Zoiets lijkt me wel wat, een beetje verschillende plekken. Ziekenhuis, studeren en treinen enzo. Erg leuk en divers!”. Hij vraagt zich bijna hardop af wat voor onsamenhangende en stomme reactie hij zojuist gaf. Snel door naar de volgende vraag, misschien heeft hij het niet gehoord denkt de baanzoekende.

Maar als je nou die drie sectoren met elkaar vergelijkt, wat is voor jou dan de grote gemene deler geweest?”

Ietwat dromerig, met zijn hoofd bij de verschillende hoogte- en dieptepunten van opdrachten, schrikt de YSE-er wakker. “Je zei gemene deler, toch? Hoop niet dat je die in een casino tegemoet komt. Oh nee, zonder gekheid. Goede vraag! Elke keer als je weer ergens nieuw begint, zul je weer het gevoel hebben dat je erg weinig weet ten opzichte van de collega’s. Toch weet je bij elke nieuwe start weer een stuk meer dan de keer daarvoor. Ook pak je dingen sneller op dan tevoren, zie je snel gelijkenissen en kan je beter onderscheid maken in prioriteit en zie je snel waar de quick-wins liggen. Tot op heden is elk project waarbij ik aangesloten ben geweest in met name tijd en scope vaak gewijzigd gedurende de opdracht. Dit is in mijn optiek typerend voor projectmatig werken. Dingen duren langer, blijken duurder en dient een ander doel naarmate de tijd vordert. Kijk maar eens naar jouw doelen, planning en hoe überhaupt een ochtend verloopt in vergelijking met jouw originele plan. Je merkt ook dat je bij sommige taken niet overloopt van enthousiasme, terwijl je bij een andere taak juist veel energie en toewijding voelt. Hier word je gelukkiger ook steeds beter en kritischer in voor jezelf”.

“Oké. Maar wat kun je als YSE-er vanaf het begin al toevoegen aan een opdracht, team of werkomgeving? Ik bedoel ik kom pas net uit de collegezalen en heb maar aan een paar kleine projectjes meegewerkt”.

“Nou, zoals ik zei heb je de quick-wins, of in consultanttaal het ‘laaghangende fruit’. Vaak is er veel behoefte aan overzicht en structuur, willen mensen een centraal aanspreekpunt hebben en weten waar ze jou voor kunnen benaderen. Bij het begin van een opdracht adviseer ik dan ook om snel jouw takenpakket concreet te krijgen, roepen dat je bij dergelijke zaken kunt helpen en dit meermaals herhalen. Zodoende krijg je snel een duidelijke plek binnen een team, word je snel benaderd voor dergelijke zaken en kun je vanuit daar jouw taken uitbreiden. Veel YSE-ers beginnen in een ondersteunende functie en krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. Stel je bent de rechterhand van een projectmanager, dan kun je ervan uitgaan dat deze persoon meer meetings heeft dan hij/zij wenst te hebben. Wat blijft over? Te weinig tijd voor allerlei tijd vretende klussen. Denk hierbij aan planningen, najagen van acties, faciliteren van workshops en daarnaast de rol als sparringpartner. Jij hoort en ziet andere dingen dan die persoon, hebt überhaupt een vrije, nieuwe blik op zaken en kunt hen daarmee ontzettend helpen. De kans dat je ergens komt te werken waar mensen al meerdere jaren op dezelfde afdelingen werken is groot. Dit houdt overigens niet in dat ze vastgeroest zitten op hun stoel, wat nog wel eens gedacht wordt. Maar wat het wel kan inhouden is dat zij lastiger vergelijkingen kunnen trekken met andere organisaties. Ook al heb je geen ervaring, dan heb je alsnog jouw YSE-collega’s als back-up voor allerlei fantastische tips en tricks.

“Nice! Het ging vast niet altijd heel gemakkelijk kan ik me voorstellen. Tenminste, mensen gaan nog wel eens op hun bek voordat ze daadwerkelijk het einddoel hebt bereikt. Waar ben jij tegenaan gelopen, oftewel wat zou jij nu anders hebben aangepakt?”

“Ik ben nog wel eens geneigd om voorzichtig te zijn om plannen door te zetten. Dan vraag ik via de lijnorganisatie of het plan doorgevoerd kan en mag worden, met als gevolg dat je nog wel eens in de bureaucratische molen terechtkomt. Dit heeft op verschillende momenten geleidt tot enerzijds vertraging, en anderzijds een afnemend enthousiasme vanuit mezelf voor desbetreffend plan. Resultaat? Nul op rekest, vertraging en terug bij af. Hoe ik dit nu zou aanpakken? Je vraagt kaders waarbinnen je plannen mag doorzetten, voert het plan uit, koppelt dit terug aan jouw leidinggevende en overtuigt hen van het nut en de noodzaak. Het moet dan natuurlijk wel een goed idee zijn! Dit is ook met het oog op de zogenaamde growth mindset, daar je soms dingen gewoon moet proberen en als het achteraf niet blijkt te werken heb je in ieder geval iets geleerd en om terug te geven aan jouw collega’s. Zoek dat maar eens op, het verschil tussen een fixed en growth mindset. Zie een opdracht wat dat betreft soms ook als een experiment, met daarin jouw vaardigheden en kwaliteiten als fundament van waaruit je experimenteert”.

“Als je één ding zou mogen noemen dat je mij nu als gouden tip wilt meegeven, wat zou dat dan zijn?”

“Mijn advies is om voor jezelf zo duidelijk mogelijk te krijgen waar je energie van krijgt. Is dat samenwerken of zelfstandig, projectmatig of inhoudelijk, bedenken of uitvoeren, dat soort vragen. Geef dit ook vooral zo snel mogelijk aan bij zowel YSE als jouw mogelijke opdrachtgevers, dat levert namelijk een win-win-win op. En als nabrander? Pak een drankje en als je nog vragen hebt mag je me altijd een berichtje sturen via Linkedin, ik moet er namelijk vandoor. Leuk je gesproken te hebben!”


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op