menu

Het thuiswerkplan van mijn opa

Nienke Huis in 't Veld

 

‘Geboren in 1922’, alsof ik een geschiedenisboek open sla. ‘Het is allemaal zo gejaagd tegenwoordig’, zegt mijn opa van 97. Hij vindt het niet nodig al die verre reizen, volgeplande agenda’s en dat alles steeds sneller moet, maar hij snapt ook dat we tijden niet kunnen vergelijken. Of misschien toch wel? De intelligente lockdown op 16 maart heeft het dagelijkse leven van mijn opa niet zoveel veranderd, maar voor mij was het thuiswerken een M-E-G-A verandering. Hoe doet mijn opa dat de hele dagen thuis? Drie wijze tips uit het leven van een echte ‘thuiszitexpert’.

Structuur en houvast
Een man van structuur én van de tijd. Mijn opa, al ruim 30 jaar met pensioen, staat elke ochtend om 8 uur op en kleed zich aan. Bij de koffie neemt hij altijd één koekje en als je hem vraagt of hij er nog één wil, dan kijkt hij je vragend aan: ‘Hoezo? Ik heb al een koekje gehad’. Hij vindt zijn stoel in de woonkamer heerlijk zitten, maar hij eet elke dag zijn broodjes kaas om 12 uur aan de keukentafel.

En ineens, tijdens het thuiswerken, valt het kwartje. Ik heb er baat bij om mijn joggingsbroek in de kast te laten liggen en vaste eetmomenten in te plannen. Als je de hele dagen thuis bent is die structuur een belangrijke houvast. Het voorkomt chaos doordat je weet waar je aan toe bent. Hoewel een keer iets anders dan kaas op je brood, kan geen kwaad volgens mij...

Acceptatie en relativeren
Een man met een nuchtere blik. Elke dag om 5 uur stond hij op om twee uur lang naar het platteland te fietsen waar hij werkte. Als ik hem vraag of hij dit vervelend of vermoeiend vond kijkt hij mij vragend en glimlachend aan: ‘Vervelend? Dat was nou eenmaal zo’. Het leek alsof hij daar voor het eerst over nadacht en daar schrok ik van.

Hoe vaak heb jij al met collega’s en vrienden gebeld over ‘hoe vervelend’ of ‘hoe vermoeiend’ het thuiswerken kan zijn? Even klagen is natuurlijk heerlijk, maar mijn opa heeft gelijk ‘het is nou eenmaal zo’. En hé voor wat extra relativering: liever twee uur fietsen naar je werk of wellicht toch een kleine zoommeeting meepakken?

Orde en focus
Een man van orde en rust. Als ik binnenkom dan zet hij de TV uit om te kunnen praten. Als hij wandelt dan kijkt hij om zich heen. Als hij post krijgt, dan geeft hij het direct een vast plekje in de kast. Als hij de krant wil lezen, dan doet hij dit aan een lege tafel. Rustgevend hè?

Op mijn werkdag heb ik op mijn laptop minstens 10 tabbladen openstaan, terwijl ik mij probeer te concentreren op één word document. Tussendoor hoor ik een ping van mijn mail en gaat mijn mobiel af. Vervolgens zet ik koffie terwijl ik een collega app. Iets meer focus kan wellicht geen kwaad hè?

De wereld is wellicht productiever, efficiënter en sneller dan ooit te voren, maar onderschat nooit de kracht van de wijze lessen van je opa. En voor je dingen gaat idealiseren, ook mijn opa wordt enorm gefrustreerd en ongeduldig als de televisie het niet doet. Technologie is ook met zijn oude levenswijze alleen leuk als het werkt. Wees dus ook niet te streng voor jezelf en je slechte wifi.

Oh, en de beste thuiswerktip van mijn opa? Verwen jezelf af en toe met een borrel daar schijn je zomaar eens 97 mee te kunnen worden..


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op