menu

Niet poetsen maar lullen

Ruben Vos

 

 “Niet lullen maar poetsen!” een veel gebruikte, van oorsprong Rotterdamse, uitdrukking om aan te geven dat er genoeg is gekletst en er wel weer gewerkt moet gaan worden. Niets is minder waar wanneer er doelen behaald moeten worden door een bedrijf, team of individu. Maar of de manier van “poetsen” dan ook het meest efficiënt en effectief is? Dat heb ik uitgezocht tijdens mijn eerste opdracht bij Van Tilburg-Bastianen, waarbij ik met veel mensen heb moeten “lullen” om daar achter te komen.

Het betreffende team, waarin ik startte, slimmer te laten werken was deels het doel van mijn opdracht bij Van Tilburg-Bastianen. Hier bleek flink te worden gepoetst maar niet altijd even efficiënt. Zo werden er geregeld fouten die in het proces ontstonden weer goed “gepoetst”, dit resulteerde dan wel in een correct eindproduct maar de weg er naartoe was omslachtig en nam vaak veel tijd in beslag. Het proces zou met wat aandacht en de juiste communicatie (goed gelul) met andere teams efficiënter gemaakt kunnen worden. Een simpel wandelgang gesprek bood dan vaker al uitkomst, of juist weerstand, welke mij dan weer nieuw inzicht gaf over de situatie. Maar dit kan ook maanden van coachen, stimuleren en motiveren betekenen. Door dergelijke fouten, en dus verspilling, te reduceren kan het team zich meer focussen op de zaken waar zij écht goed in zijn en waarmee zij toegevoegde waarden creëren.

Om een verbeteringsproces in gang te zetten moet er wel iemand zijn die het pijnpunt constateert en zich dan ook erover durft uit te spreken. Dit zal niet gebeuren door fouten recht te blijven trekken, maar wel door je kritisch op te stellen en af te vragen hoe deze fouten voorkomen hadden kunnen worden. Oftewel, voorkom dat iets gepoetst moet worden!

Ben dus ook kritisch naar jezelf én accepteer feedback van anderen, even snel iets van een collega verbeteren lijkt heel goed en aardig om te doen maar lost enkel het korte termijn probleem op. Niet alleen het bedrijfsproces maar ook je collega’s zullen hier bij gebaat zijn wanneer jij dit helpt op te lossen, zo zal de sfeer toe- en de werkdruk afnemen. Dit doe je dus niet door te poetsen maar door te lullen.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op