menu

4 tips aan mijn jongere zelf

 

Daar holde ik. Gehaast struikelend op mijn hakjes, omdat ik het voor elkaar had gekregen op mijn allereerste dag treinvertraging te hebben en te laat te komen. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan. Terwijl ik nog  met een knalrood hoofd  door de grond aan het zakken was, werd me enthousiast meegedeeld dat ik de volgende dag meteen op intake mocht: ‘Je weet wel hoe je draaitabellen maakt, toch?’ Nooit van gehoord, nooit gedaan tijdens mijn studie. Hoe moest ik me in godsnaam gaan verkopen bij zo’n potentiële opdrachtgever?

Inmiddels ben ik ruim 2 jaar, 3 opdrachten en veel ervaringen verder. En nu denk ik: wat had ik mezelf een hoop onzekerheid en twijfels kunnen besparen. Ik zou de die vroegere Esra graag wat bemoedigend advies hebben gegeven. Dat kan niet meer, maar ik zal het hier wel met jullie delen. Wie weet hebben jullie er wat aan.

 “Zeg gewoon dat je het niet weet en vraag door”

Enkele niet zo succesvolle intakes en flink wat onzekerheid later, startte ik na 6 weken mijn eerste opdracht: projectsecretaris in een ICT project. Géén idee waar ik aan begon. Tijdens overleggen in de eerste dagen pende ik druk mee, terwijl ik probeerde mijn blaadje een beetje te verbergen. Ik vond het gênant als collega’s zouden zien, dat ik niet eens wist hoe ik de woorden die ze gebruikten moest spellen. Vragen stellen leek geen beginnen aan, omdat ik eigenlijk al niet snapte waar het overleg over ging. Het zal je niet verbazen, maar deze aanpak is dus fout.

Stel vragen en vraag door! Dit is nog steeds een leerpunt voor me. De opdrachtgever ratelt een antwoord vol jargon en aannames over wat je allemaal al weet en vervolgt dan zijn/haar verhaal. Het helpt écht om dan door te vragen: wat betekent dat precies? Hoe ziet een eindrapport er voor hem/haar uit? Wat bedoelt hij/zij precies als met die uitspraak? Wat voor tijdspad heeft hij/zij in gedachten?

“Esra, relax. Iedereen doet maar wat”

Het duurde even, maar inmiddels ben ik er wel achter: eigenlijk doet iedereen maar wat. Oudere collega’s kennen het trucje: zeg iets heel zelfverzekerd en als je er dan ook nog serieus bij kijkt, klinkt het snel als een waarheid. Maar de manier waarop zij het al tien jaar doen, is echt niet per se de beste manier. Met frisse energie, zin om aan te pakken en een open, kritische blik kun je al een hele hoop bijdragen en breng je vaak echt iets nieuws. En accepteer dat je op een nieuwe opracht de eerste weken helemaal nergens iets van snapt. Dat komt wel

“Koffie, koffie, koffie – maar dan vooral met anderen”

Ik durfde het toen natuurlijk niet, maar koffie drinken met (toekomstige) collega’s is een van de belangrijkste dingen om te doen als je begint met een nieuwe opdracht of baan. Voordat je hebt gesolliciteerd is het dé manier om sfeer te proeven, te kijken of je de potentiële collega’s leuk vindt en hen te bevragen naar hun ervaringen met de baan. Als ik tegenwoordig een nieuwe opdracht start is het eveneens één van de eerste dingen die ik doe: met het hele team koffie drinken. Je leert meteen je collega’s een beetje kennen, krijgt een inkijkje in de onderlinge verhoudingen en als je collega’s eenmaal een keertje op deze manier gesproken hebt, is het heel gemakkelijk weer contact te zoeken als je iets van ze nodig hebt (en weet je een stuk beter wat er bij hen te halen is).

Wees zelfverzekerd

Bovenstaande tips komen voor mij eigenlijk allemaal neer op één belangrijk advies: Wees een beetje zelfverzekerd! Kom voor jezelf op en neem initiatief! Dan komt het allemaal wel goed. Oh, en nog een laatste tip: moet je moeilijke dingen doen in excel (zoals draaitabellen)? Youtube filmpjes kijken werkt fantastisch. Heb je echt geen speciale opleiding voor nodig.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op