menu

Zoals gepland loopt het anders

Anouk Hendrikse

 

“En waar wil jij over 5 jaar staan?” Een veel gehoorde vraag tijdens sollicitaties. Ook ik kreeg deze vraag toen ik circa 3 jaar geleden mijn eerste gesprek bij YSE had. “Ik zou graag leidinggeven aan een team en projectmanager worden; in verbinding met mensen, maar ook bezig zijn met de inhoud van een project.” Dit was zo ongeveer het antwoord dat ik gaf. Toen ik werd aangenomen bij het traineeship Projects was het al helemaal duidelijk; ik word projectmanager!

Vol enthousiasme ging ik aan de slag met de interim opdrachten. Ik heb veel geleerd over de circulaire economie, treinbesturing en de schuldenproblematiek. In deze opdrachten vervulde ik verschillende rollen; projectmedewerker, teamleider en secretaris. Allemaal leermomenten voor mijn vooropgestelde doel; projectmanager worden. Toch?

Langzamerhand begonnen er scheurtjes in dit plan te ontstaan. Was projectleider zijn wel wat ik echt wil? En wat voor projectleider wil ik dan zijn? In welke sector? En is het wel echt wat ik wil of houd ik me alleen maar vast aan dit zelf bedachte plan? 

Goed om te weten is dat ik van plannen houd. Duidelijkheid hebben over wat er gaat gebeuren geeft mij rust. Het liefste plan ik van tevoren dus al zoveel mogelijk, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Maar ja, dat is vaak niet helemaal realistisch (om nog maar niet te spreken van de onvoorspelbaarheid van de situatie waar we nu inzitten!). Ook je carrière in beton te gieten is niet effectief wanneer je als Young Professional nog lerende bent, steeds meer je eigen werkstijl ontwikkelt en erachter komt welke werkzaamheden je leuk vindt om te doen (en welke totaal niet!).

- ERROR – 

Zo voelde het even (nou ja, dit duurde wel langer dan ‘even’), toen ik begon te twijfelen aan mijn 5-jarenplan. Ik moest wel afstappen van mijn rationele benadering van de toekomst plannen en mij gaan afvragen wat nu écht bij mij paste en waar ík energie van kreeg. Tja, daar kwamen andere werkzaamheden uit waarvan ik eigenlijk niet voorzag dat ik die zou willen doen in een functie; complexe problemen oplossen, bezig zijn met cijfers en zaken structureren. 

Na dit ‘wensenlijstje’ openbaar gemaakt te hebben (wat toch nog wel wat onwennig voelde), was al snel een match gemaakt; “zo iemand kunnen we intern bij YSE goed gebruiken!” En zo geschiedde, nu ben ik Business Analist bij YSE. Verbaasdheid overheerste de eerste periode, want ik, business analist? Het is echter een functie waarin ik veel energie krijg van de werkzaamheden en waarin ik me nog nooit zo op mijn plek heb gevoeld.

Ook al houd ik dus enorm van structuur, mezelf flexibel en open-minded opstellen heeft me uiteindelijk veel meer gebracht dan mij vasthouden aan het vooropgestelde carrièreplan. De zoektocht om te ontdekken wat ík echt wil heeft even geduurd, maar ik heb er veel van geleerd. En waar ik over 5 jaar sta? Ik heb echt geen idee. Mijn carrière heb ik niet (meer) vast gepland en de zoektocht naar wat bij me past is iets wat aan verandering onderhevig is en een leven lang door zal gaan. Mijn voornaamste inzicht is dan ook geweest; structuur is fijn maar ik moet me er niet aan vast klampen, vaak loopt het toch anders dan gepland!

 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op