menu

Ik ben een groentje

Anne Alsem

 

Ik ben een groentje 

Nee, dit gaat niet over mijn groene vingers / lievelingskleur / politieke voorkeur / onervarenheid. Het feit dat ik een groen persoon ben, heeft alles te maken met mijn persoonlijkheid en communicatiestijl. In deze blog leg ik je uit hoe dat zit!

Bijna een jaar geleden startte ik mijn traineeship bij YSE. Een jaar waarin ik al veel leuke, spannende en uitdagende momenten heb meegemaakt. Onderdeel van dit traineeship is het ontwikkelprogramma, dat bestaat uit trainingen, persoonlijke coaching en inhoudelijke begeleiding. 

De eerste training in het programma is ‘Insights Discovery’. Ter voorbereiding heb ik 24 meerkeuzevragen ingevuld die gaan over mijn persoonlijkheid. Tijdens de training ontdek je jouw ‘persoonlijke voorkeuren’, die meer inzicht geven in jezelf en anderen met behulp van vier kleuren en een persoonlijk profiel. Mijn verwachtingen vooraf waren vrij laag. Hoeveel kunnen ze nou over mij zeggen op basis van 24 vragen?!
Het antwoord is: heel veel. Ik herkende mezelf in bijna het hele profiel terug. En dat geldt voor bijna alle YSE-ers toen ze hun profiel te zien kregen. 

Heb je nog nooit van Insights gehoord, dan is het goed om te weten dat elke Insights-kleur bepaalde kenmerken heeft:

  • Blauw: voorzichtig, nauwkeurig, analytisch, gedetailleerd en objectief
  • Rood: wilskrachtig, prestatiegericht, veeleisend, vastberaden en doelbewust
  • Geel: dynamisch, enthousiast, overtuigend, expressief en optimistisch
  • Groen: zorgzaam, relatiegericht, harmonieus, ontspannen en geduldig 

Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar vaak heb je voorkeur voor één of twee van de kleuren.

Aangezien iedereen bij YSE deze training volgt, zijn de Insights kleuren vaak onderwerp van gesprek. Wanneer er snel resultaat behaald moet worden, wordt er gezegd dat je iemand nodig hebt met een voorkeur voor rood. Het is dan ook niet voor niks dat politici geregeld een rode das dragen, omdat deze kleur geassocieerd wordt met kracht en macht.

Wanneer ik met YSE-collega’s vergader, is er een grote kans dat we super veel creatieve en innovatieve ideeën hebben, maar dat er niets van de uitvoering terecht komt. Waarschijnlijk heeft ook niemand notulen gemaakt. Niet gek, aangezien veel collega’s bij YSE een voorkeur hebben voor geel en weinig voor blauw.

Tijdens de Insights training kwam ik erachter dat ik in mijn communicatie een sterke voorkeur heb voor de kleur groen. Ik ben bijvoorbeeld echt relatiegericht. Zo is de eerste vraag die ik op kantoor op maandagochtend stel: ‘Hoe was je weekend?’ Of ik nou een mail typ, iemand bel, of een afspraak met iemand heb, ik ben altijd benieuwd hoe het met iemand gaat. Na eerst een paar minuten bijgepraat te hebben, schakel ik over naar het onderwerp van gesprek. Tijdens mijn eerste opdracht via YSE kwam ik erachter dat niet iedereen zo in elkaar zit. Zo vroeg iemand eens aan mij ‘waarom vraag je altijd eerst naar mijn weekend, we zijn hier toch om te overleggen?’. Tja. Waarschijnlijk heeft deze collega niet dezelfde voorkeurskleur als ik.

Een van de andere kenmerken van Insights groen is harmonieus. Ik merk dat ik het lastig vind om mensen aan te spreken op hun gedrag. Vaak draai ik dan om de hete brij heen en vind ik het lastig te zeggen waar het op staat. Vaak werkt dat averechts en komt de boodschap niet over, dus het werkt voor mij in veel gevallen beter om korter te zijn (mand) en duidelijk te vertellen wat ik wil vertellen.

Het positieve is dat ik tijdens het ontwikkelprogramma leer hoe ik hier het beste mee om kan gaan en hoe ik mijn communicatie kan aanpassen wanneer ik met iemand praat met aan andere Insights voorkeurskleur. Nu weet ik bijvoorbeeld dat wanneer ik met een ‘rood’ persoon praat, ik sneller tot de kern moet komen en concrete stappen en resultaten moet bespreken. In zekere zin krijg je een soort handleiding om effectief met anderen te kunnen communiceren. In sommige organisaties gaat het zelfs zover dat iedereen Lego-blokjes op tafel heeft staan met daarin de kleurvolgorde, zodat je weet hoe je diegene aan kunt spreken…

Gelukkig heb ik dit niet nodig, want dankzij de trainingen die ik volg krijg ik sneller inzicht in mijn eigen en iemand anders’ persoonlijkheid en communicatie, en kan ik hier beter op inspelen. Ik zou dus wel durven zeggen dat ik op dit gebied in ieder geval geen groentje meer ben! 

Wil je meer weten over het ontwikkelprogramma en de traineeships bij YSE? Stuur mij een mailtje via anne.a@yse.nl of kijk (verder) op de website!

 


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op