menu

Help! Hoe kies ik het juiste traineeship?

Micha Elenbaas

 

1. Vakgebied

Weet je al precies in welke branche je je carrière wilt starten? Dan is een traineeship bij één bedrijf waarschijnlijk de ideale keuze. Weet je echter nog niet zo goed in welke sector je aan de slag wilt? Dan is een intercompany traineeship, waarbij je projecten oppakt bij uiteenlopende bedrijven, wellicht meer iets voor jou. Let ook goed op het perspectief van je opdrachten. Wat voor soort opdrachten kun je verwachten? Denk alvast na over je eigen wensen en pas je keuze voor een traineeship hierop aan.

2. Soort organisatie

Traineeships zijn er in vele smaken. Zo kun je aan de slag bij voornamelijk publieke organisaties, of juist private. Wil je starten in een grote organisatie of zou je ook graag eens een kijkje nemen in de keuken van een start-up? Wat voor soort bedrijf spreekt jou aan? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen bij je zoektocht naar het juiste traineeship.

3. Trainingsmogelijkheden

Hoewel je veel leert on the job, is een belangrijk element van een traineeship…: de trainingen! Er is veel diversiteit in trainingsaanbod, dus ook hier kun je jezelf heel wat vragen stellen: Wat voor soort trainingen worden er aangeboden? Zijn dit trainingen in de richting die je op wilt? Zijn het trainingen die je aanspreken? Denk je er waarde uit te kunnen halen? Ligt de focus vooral op soft skills, hard skills of een combinatie hiervan? En hoeveel trainingsdagen zitten inbegrepen in het programma? Daarnaast kun je ook uitzoeken hoeveel procent van je tijd je mag besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Bedenk goed dat een traineeship vooral draait om jouw persoonlijke ontwikkeling en laat dit dus ook zeker meewegen in jouw selectie.

4. Begeleiding

Kijk naast voorgaande tips ook kritisch naar de hoeveelheid begeleiding die een traineeship je biedt. Je start zo’n traject immers om te groeien, te trainen, en dit lukt doorgaans het best met goede begeleiding. Je begint tenslotte net aan je carrière, en een goede begeleiding kan het verschil betekenen tussen een vliegende start en… tja, geen vliegende start.

5.  Sfeer

Last maar zeker not least: proef de sfeer! Ga eens langs voor een bak koffie, een inhousedag, kennismakingslunch, etc., etc., en kijk hoe het voelt. Hoe is de sfeer? Je gevoel is hierin vaak een goede raadgever. Uiteindelijk breng je een groot deel van je tijd door met deze mensen, dus dan is het wel zo fijn om lekker in je vel te zitten. Beter een goede collega dan een verre vriend!

Hopelijk helpen deze tips je goed op weg in je zoektocht naar het juiste traineeship voor jou. En als je dan nog steeds niet precies weet welke kant je op wilt? Dat is helemaal niet erg. Zoals de oude Hawaiianen altijd zeiden: wie de weg niet weet, kan hem ook niet kwijtraken!

Wil je meer weten over een traineeship bij YSE? Stuur me een mailtje op micha@yse.nl, of kom een keer langs voor een kop koffie!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op