menu

Het twintigers dilemma...

 

Het twintigers dilemma: Afgestudeerd en dan..

Een titel voor je naam, maar geen enkel idee wat nu te doen...

Wat word je nu eigenlijk na je studie? Hoe vaak ik die vraag de afgelopen twee jaar wel niet heb gekregen van vrienden of familie. Je zou denken dat mijn antwoord ze genoeg informatie zou verschaffen en duidelijk zou geven om dit in ieder geval tot de volgende ontmoeting te onthouden. Niet is minder waar. Mijn antwoord op deze vraag was namelijk net zo vaag en allesomvattend als de vraag die ze mij elke keer weer stelden. 

Want wat antwoord je op de vraag wat je wordt na je studie? Iets met bedrijfskunde, iets met organisaties, iets met strategie. Ik wist zelf niet eens het antwoord op de vraag, laat staan dat anderen konden onthouden wat ik nou eigenlijk deed of wilde. En dat ik geen sluitend antwoord had op de vraag wat ik nou zou gaan doen na mijn studie, betekent niet dat ik niet wist waar ik mee bezig was, waar ik al die uren in de universiteitsbieb mee heb gevuld en waar ik een titel voor heb ontvangen. Het betekent voornamelijk dat ik uit zoveel verschillende mogelijkheden kan kiezen, dat ik wel 10, 20 of 30 ‘dingen’ kan doen en/of worden.

Voor de één geeft dit een gevoel van opluchting en vrijheid, het gevoel van the sky is the limit. Voor de ander geeft dit een gevoel van angst en nervositeit, want welke kennis heb ik nu eigenlijk in huis? Studies, en dan met name universitaire alfa studies, worden steeds breder, algemener en zijn er voornamelijk op gericht om je een academisch denkniveau te laten bereiken, waardoor je niet meer één specialisme ontwikkelt, maar een manusje van alles wordt. En een manusje van alles zijn hoeft helemaal geen negatieve lading te hebben, in mijn ogen betekent het gewoonweg dat je kennis hebt dat zich verspreid over meerdere onderwerpen. Dus waarom worden we daar dan zo onrustig van? Omarm de mate van mogelijkheden die je hebt als je bent afgestudeerd en ga focus aanbrengen in wat bij jou past en waar jij energie van krijgt in plaats van te kijken naar lijstje ‘top 10 banen na afronden…’.

In mijn zoektocht naar een baan na mijn afstuderen ben ik mij gaan focussen op "Wie ben ik?", "Wat kan ik?" en  "Wat wil ik?". Jouw droombaan moet namelijk passen bij je persoonlijkheid en het moet aansluiting vinden bij jouw normen en waarden. En jouw droombaan moet vooral een baan zijn waar je jouw dromen waar kan maken en je ambities kan verwezenlijken. Ik hoor je denken: "Allemaal leuk en aardig, maar ook op deze vragen weet ik het antwoord niet.". Zal ik je eens iets vertellen: ik weet het ook nog steeds niet! Ik geef mijn vrienden en familie nog steeds een vaag antwoord op wie ik worden wil. En ik zal dat waarschijnlijk ook mijn hele leven blijven doen. Door te beginnen met werken, waar dan ook, leer je het antwoord op bovenstaande vragen beetje bij beetje kennen, en als je denkt dat je het dan weet, verandert je antwoord waarschijnlijk binnen een paar weken weer. En dat is oké. In plaats van mijzelf te specialiseren in één ding ben ik juist nog breder gaan zoeken. Ik heb omarmd dat ik (nog) geen specialist ben op één vlak, maar dat ik me aan het ontplooien ben om een echt manusje van alles te worden.

Het is daarom ook helemaal niet zo belangrijk om een sluitend antwoord te kunnen geven op de vraag: "Wat wil ik worden?". Want als je erop gericht bent om jezelf te blijven ontwikkelen en stapje bij beetje grip te krijgen over waar je heen wilt en wat je wilt gaan doen, dan is het veel belangrijker om de vragen: "Wie ben ik?", "Wat kan ik?" en "Wat wil ik?" te kunnen beantwoorden.

Voor mij was het loslaten van bovenstaande vraag het omarmen van het traineeship van YSE en het werken bij Kirkman Company. Door de keuze te maken om mijzelf op zowel persoonlijk als professioneel vlak te gaan en blijven ontwikkelen verdween de onrust. Het consultancy vak geeft mij de ruimte en de vrijheid om steeds weer nieuwe kennis op te doen en het traineeship helpt mij focus aan te brengen in wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Het vergt lef om keuzes te maken over die stap na je afstuderen, maar wie zijn wij millenials als we deze uitdaging niet aan zouden durven?


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op