menu

Een doos is nooit zomaar een doos

 

Een bruine, saaie, kartonnen doos. Dat is waar men meestal aan denkt als ik hen vertel dat ik bij Smurfit Kappa, een verpakkingsproducent, werk.

Niets is echter minder waar. De locatie waar ik gedurende de afgelopen 6 maanden mijn eerste opdracht heb uitgevoerd had in het verleden niet voor niets de slogan: "Een doos is een doos is nooit zomaar een doos". Wat bedoelen ze hier nou mee? Ja... Een doos is een doos. Maar, een doos is nooit zomaar een doos. Daar gaat meer achter schuil!

Toen ik tijdens mijn introductiedagen voor het eerst door een golfkartonfabriek van Smurfit Kappa liep, gingen mijn ogen open. Wow! Toen werd het pas duidelijk, iedere verpakking is voor een ander doeleinde ontwikkeld. Dit kan zeer uiteenlopend zijn, van bescherming bieden voor het product tot uitpakervaring creëren bij de eindconsument.

De toegevoegde waarde die de verpakkingen van Smurfit Kappa bieden voor de klant werd pas echt duidelijk toen ik van start ging met mijn eerste opdracht. Gedurende 6 maanden heb ik onder andere onderzoek gedaan naar nieuwe strategische markten voor de productielocatie in Helmond die vooral gefocust is op XXL en heavy duty verpakkingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de verpakking voor een vrachtwagen ruit of kinderwagen.

Eén van de onderdelen van mijn opdracht was de toegevoegde waarde van onze verpakkingen in kaart te brengen. Op deze manier wordt het namelijk erg tastbaar wat een verpakking voor de klant heeft opgeleverd.

Een mooi voorbeeld dat ik heb mogen uitwerken is die voor een klant die gebruik maakte van houten verpakkingsonderdelen. Alvorens zij de overstap naar karton hadden gemaakt had het bedrijf last van beschadigingen aan het product door uitstekend spijkers en houtsplinters. Deze uitstekende onderdelen zorgde ook voor verwondingen aan het personeel, met als resultaat een verlaagde werk veiligheid (nooit goed!). De overstap naar karton heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het bedrijf een schadereductie (en daarbij ook een kosten besparing) van meer dan 50% heeft gerealiseerd en tevens de werk veiligheid van hun personeel heeft verhoogd. Een erg mooi resultaat als je het mij vraagt! Toen ik samen met de klant werkte om dit resultaat uit te werken gingen ook zijn ogen open, hij had niet verwacht dat deze "simpele" verandering in zijn verpakking zo'n grote besparing zou kunnen opleveren.

Deze verbazing is wat mijn werk zo leuk maakt. Daarnaast leer ik Iedere dag weer nieuwe dingen over de toepassingen van karton en waar je als producent rekening mee moet houden als je je product zo goed en efficiënt mogelijk wil transporteren van A naar B. Dit is dan ook een van de redenen dat ik erg trots ben om te werken voor Smurfit Kappa!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op