menu

Beleggen met Britt

Britt van der Donk

 

De lage spaarrente, populaire Bitcoin (inclusief mijn daarbij ontstane bijnaam, Brittcoin) en de stormvloed aan marketinguitingen hebben ervoor gezorgd dat beleggen weer op de kaart staat. En niet alleen bij mij: beleggen is top of mind bij zowel mijn generatie als bij de niet-millennial. Maar hoewel we er niet omheen kunnen, weten veel mensen niet waar/hoe en óf ze moeten beginnen.  

Bij deze groep hoorde ik ook. Ik wist wel ongeveer wat beleggen inhield maar daar hield het dan ook bij op. Na heel wat research ben ik er achter gekomen welk beleggingsproduct bij mijn situatie past. En omdat ik denk dat mijn situatie niet geheel uniek is, leek het me leuk om hier een blog over te schrijven zodat jullie hier wellicht nog iets van op kunnen steken.

Mijn doel…

In mijn zoektocht naar een voor mij passende beleggingsvorm werd ik overdonderd met het aantal mogelijkheden en aanbieders. Alles waarbij beleggingskennis gevraagd werd, kon ik doorstrepen. Alles zelf regelen leek me niet zo verstandig. Verschillende banken vragen me na te denken over wat mijn beleggingsdoel is. Maar wat is mijn beleggingsdoel? Ik heb überhaupt nog nooit gedacht over het doel van mijn spaargeld… wat een millennial ben ik ook!

Typisch voor millennials is namelijk dat we geen specifiek doel hebben voor ons geld. We voelen enkel de need om meer met ons geld te doen, omdat er naast je loon niet echt lekkere vetpotjes meer voor ons weggelegd zijn. Maar of ik dit geld wil gebruiken voor de studie van mijn kinderen of voor mijn pensioen? Nee bedankt, daar wil ik nog even helemaal niet over nadenken.

Geld laten groeien

Met een inflatie van zo’n 2% per jaar en een spaarrente die het niet eens waard is te benoemen, is het logisch dat we als millennials op zoek gaan naar manieren om ons geld te laten groeien. Een grote groep is massaal de crypto’s ingestapt, waarschijnlijk zonder verdere beleggingskennis: puur gericht op onze FOMO. De geldboom staat hier op glad ijs; maar dit risico durven we te nemen.

Maar voor het ‘normale’ beleggen is ook nog veel onwetendheid, wat een drempel vormt om te starten. Dit gold voor mij ook; ik wilde eerst meer over beleggen leren en (deels) snappen hoe het werkt voordat ik er aan wilde beginnen. Daarom even een hele korte uitleg over de basics van beleggen gemaakt voordat ik weer verder ga met mijn verhaal:

Een spoedcursus Beleggen

Er zijn meerdere manieren hoe je kunt beleggen in niet-crypto’s. Zo kan je beleggen in aandelen en obligaties, waarbij je bij een aandeel een deel van het eigendom van een bedrijf koopt en bij een obligatie een lening aan een bedrijf of overheid verschaft. Groeit een bedrijf waar jij een aandeel van hebt, dan groeit de waarde. Bij een obligatie krijg je rente voor het verschaffen van die lening. Ook kan je beleggen in een fonds. Dit is een samenstelling van aandelen en/of obligaties. Door deze samenstelling wordt de inleg verspreid over de aandelen/obligaties uit het fonds.

Als je verder aan beleggen denkt, moeten twee begrippen bij je oppoppen: rendement en risico. Als je doel is om de waarde van je geld te behouden, je geld te laten groeien of om inkomsten te genereren; verschilt het rendement dat je voor ogen hebt. Het zal je niet verbazen dat een hoger beoogd rendement samen gaat met een hoger risico. En dat moet je durven en willen nemen.

Daarbij moet je nog denken aan hoe lang je wil beleggen. Omdat het rendement dat je belegging maakt steeds bovenop je startbedrag komt, en je op dat bedrag vervolgens weer rendement krijgt, groeit dit bedrag steeds. Daarom wordt aangeraden minimaal vijf jaar te beleggen, zodat je geld de tijd krijgt echt te gaan groeien. Door je investeringen over meerdere aandelen/obligaties/fondsen te spreiden, zorg je verder dat je veiliger zit. Mocht het slecht gaan met een bedrijf dan daalt de waarde van dat aandeel, maar deze klap kan dan worden opgevangen door andere goed presterende beleggingen.

En wat mijn keuze dan is...

Met deze wijsheden in mijn achterhoofd besloot ik met een bedrag dat ik de komende jaren niet perse nodig heb, wilde ik gaan beleggen. Dit bedrag wil ik voor lange tijd laten staan met als doel het te laten groeien. Ik wil dus een hoog rendement behalen, waar ik best wat risico voor wil lopen.

Het kopen van aandelen en obligaties vielen voor mij af; te weinig kennis plus dat ik überhaupt geen zin heb om op de hoogte te blijven van de beleggingswereld. Een fonds is daarom een beter idee voor mij; maar door te beleggen in één fonds zou ik alsnog de koers in de gaten moeten blijven houden door de jaren heen. Daarom ben ik gaan beleggen in een Profielfonds, een mixfonds of net hoe aanbieders het in de toonbank zetten. Een Profielfonds bevat een combinatie van aandelen, obligaties en fondsen, en wordt beheerd door beleggingsexperts van de bank. Gaat het bijvoorbeeld goed met de Amerikaanse economie, of verwachten ze een crisis in Azië, dan kunnen ze de samenstelling van dit profielfonds aanpassen.

Omdat ik een hoog rendement wil halen en hiervoor voor lange tijd wil beleggen, kan ik een hoog risicoprofiel kiezen. Er zit hierdoor een groot deel aandelen in mijn Profielfonds, wat voor zowel duikelingen als stijgingen kan zorgen, maar over de lange tijd kan je hierdoor een hoger rendement kan verwachten.

Als Digital trainee bij de ABN Amro

Waarom ik, Brittcoin, ineens met deze wijze woorden over beleggen praat, is omdat ik sinds 1 september 2017 op opdracht zit bij ABN AMRO. Ik maak hier deel uit van het Value Propositions Team van het Grid Investments. Dit betekent dat ik met mijn team continu bezig ben met het ontwikkelen of optimaliseren van producten en services die waarde toevoegen bij de klant. En dit doen we voor zowel de consumentenmarkt als voor onze Private Banking tak.

Digitaliseren, innoveren, marketing en duurzaamheid zijn begrippen die centraal staan in mijn opdracht. Het zal je niet verbazen dat ABN AMRO druk bezig is om systemen en apps zo in te richten dat klanten zo gemakkelijk mogelijk gebruik kan maken van haar beleggingsproducten. Ik vind het erg leuk om me bezig te houden met marketing- en innovatieprojecten. Vele customer journeys, User Experience testen en klanttesten zijn langsgekomen, waar ik als Digital trainee natuurlijk graag mee bezig ben!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op