menu

De ondergewaardeerde kunst van het nee-zeggen

 

Op een vrijdagavond nadat ik laat thuiskwam van een uitje met de HR & Change practice van Kirkman Company vroeg mijn vriend een beetje sip: “blijft dit zo, met al die werkavonden?”. Het voelde als vreemdgaan. En ik realiseerde me dat hij gelijk had. De afgelopen weken was ik gemiddeld 2 à 3 avonden bezig met werk. Naast sport en andere sociale activiteiten blijft er dan weinig tijd over om aan vriendjelief te besteden.

Ik kreeg een flashback naar het advies dat ik op een van mijn eerste dagen van een andere Junior Consultant kreeg: zeg vooral vaak nee, want voor je het weet zit je agenda bomvol. Ik dacht dat ik het goed in mijn oren had geknoopt, maar ik was er toch met open ogen ingetuind. Mijn agenda en to-do list begonnen steeds groter en onheilspellender te worden. Ik was constant met tien dingen tegelijk bezig en holde achter de feiten aan. En het ergste was: het was helemaal mijn eigen schuld, omdat ik zelf te gretig was geweest met mijn ‘ja’s’.

Toch klinkt nee zeggen makkelijker dan het is. Want als Junior Consultant bij Kirkman Company ben je als een kind in de snoepwinkel. Er worden boeken en artikelen geschreven, evenementen en kennissessies georganiseerd, proposities ontwikkeld, nieuwe trainingen gemaakt en zelfs colleges gegeven, waaraan jij allemaal je steentje bij kunt dragen. Daarnaast heb je ook nog het trainingsprogramma van YSE en dan zijn er nog alle borrels, feestjes, tripjes, uitjes en andere gezellige dingen die je niet wil missen.

Uiteraard wil je zo veel mogelijk uit je traineeship halen, maar volgens mij betekent dat niet dat je dus maar zo veel mogelijk doet, maar dat je de juiste keuzes maakt en er dus ook vooral voor kiest om dingen niet te doen. Maar hoe doe je dat?

1. Hell yeah or no

Zelfhulpauteur Derek Silvers heeft een mooie manier bedacht om keuzes te maken: hell yeah or no. Doe alleen de dingen waar je écht enthousiast van wordt en waar je op reageert met een ‘hell yeah!’. Is je reactie iets minder dan hell yeah, dan doe je het niet.

2. Tijd is niet je schaarste, aandacht is je schaarste

Volgens Tony Crabbe, schrijver van bestseller Nooit Meer te Druk, moeten we stoppen met tijdsmanagement. Het is namelijk je concentratie-,denk- en creatieve vermogen dat belangrijk is in je werk en niet je vermogen om zo veel mogelijk dingen in zo weinig mogelijk tijd te doen. Te veel dingen willen doen op een dag en van taak naar taak vliegen zorgt voor versnipperde aandacht en vermindert daarmee de kwaliteit van je werk. Deel je dag dus in op aandacht in plaats van op tijd. Hiermee voorkom je dat je op een dag met honderd dingen tegelijk bezig bent, maar niets oplevert dat echt goed is. Kortom: zeg vaker nee, zodat je ja’s beter worden.

3. Kies wat bij jou en je ontwikkelpad past

Vraag jezelf bij elke kans die zich voordoet af: past dit bij mijn ontwikkelpad? Je zal niet op elk gebied een expert kunnen worden, dus focus op de dingen die jij belangrijk vindt en die passen bij de richting die jij op wilt. Bij YSE kan je Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) hierbij helpen. In je POP beschrijf je je kwaliteiten en ontwikkelpunten en definieer je doelen voor het komende half jaar op verschillende gebieden. Je People Manager, waarmee je maandelijks een gesprek hebt, helpt je met het bepalen van je richting en kan je challengen waar nodig.

Hoewel deze inzichten inmiddels al tot een aantal nee-tjes hebben geleid (trots!), blijf ik toch wat hardleers. Terwijl ik dit verhaal aan het schrijven ben, vraagt een andere Junior Consultant aan me: “hee, wil je ook meedoen aan onze Customer Journey Mapping workshop volgende week?” Zonder eigenlijk te weten wat het precies is, zeg ik: “ja leuk!” Terwijl ik terugkeer naar mijn tekst, besef ik dat het weer is mislukt...

Ach, het zal me waarschijnlijk nog veel vaker gebeuren. Maar zoals Victor Kiam zegt: “even if you fall on your face, you’re still moving forward”.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op