menu

Dennis Jacobs, alumnus, vertelt: "Nog steeds in het LUMC: On(der)wijs leuk!"

Simon Klop

 

Hallo aankomend trainees!

Ik schrijf deze blog op mijn werk, een jaar nadat mijn traineeship bij LUMC/YSE stopte. En dat doe ik op dezelfde stoel en achter hetzelfde bureau, nog steeds in Leiden. Mijn  traineeship stopte op vrijdag 30 september 2016, maar ik liep de week erna gewoon mijn eigen kantoor weer in en pakte als adviseur bedrijfsvoering het werk op waar ik als LUMC-trainee de week ervoor nog mee bezig was. Een geweldig resultaat na twee jaar traineeship!

Ik eindigde mijn traineeship met een opdracht bij het Directoraat Onderwijs en Opleidingen (DOO) in het Leids Universitair Medisch Centrum. DOO organiseert het academisch en verpleegkundig onderwijs en ook de bij- en nascholing voor medici. Een te gekke opdracht waarin ik de directeur en het MT ging ondersteunen op het gebied van de bedrijfsvoering; bijvoorbeeld planning & control, projectmanagement, informatievoorziening, compliance en risicomanagement. Vanaf dag 1 voelde ik me thuis bij DOO en het onderwijs, in mijn rol en tussen mijn collega’s. Dat zoiets niet vanzelfsprekend is ontdek je hopelijk zelf ook tijdens je traineeship, want daardoor leer je ook wat dan wél jouw ideale werkomgeving is.

Een uitdagende en leerzame tijd daar bij DOO, zo ‘hoog in de boom’. Een half jaar lang werkte ik letterlijk naast de directeur en was ik geregeld zijn klankbord. Dat had ik vooraf niet durven dromen, het vertrouwen dat ik kreeg. Als trainee kom je dus echt nog eens ergens en ben je gewoon part of the team!

Ik verwachtte dat het MT zich vooral bezig zouden houden met strategische vraagstukken en complexe bestuurlijke problemen, maar dat klopte niet helemaal. Van alle kanten worden zij geconfronteerd met bestuurlijke taken (bv. verantwoordingsrapporten, audits en deelname aan organisatie-brede projecten) en operationele prioriteiten (de welbekende brandjes die moeten worden geblust). Als je je dan bedenkt dat daar meestal een project of allerlei vervolgactiviteiten uit voortkomen, zul je begrijpen dat overzicht en ‘grip’ net zo gewenst en schaars zijn als de financiële middelen die nodig zijn om ze uit te voeren.

Waar ik tijdens mijn traineeship al mee begon, en wat nu nog steeds één van mijn voornaamste verantwoordelijkheden is, is het scheppen van orde in die chaos, overzicht bieden en structuur brengen. Hiermee help ik de directeur en het MT grip te krijgen op informatie, beleid, begroting, projecten en processen. Mijn rol als spindoctor, zoals de directeur het noemt, bevalt me uitstekend en is waar ik als beginnend trainee al naar op zoek was.

Ik ben blij dat mijn ‘ blauwe’  karakter en mijn talenten die daarmee samenhangen werden gezien en gewaardeerd en dat dat mij deze baan heeft opgeleverd. Er wordt vaak gezegd dat divers samengestelde teams effectiever zijn en ik ervaar dat elke dag, omdat mijn collega’s vanuit hun karakter minder geneigd zijn verbanden te leggen, een uniforme werkwijze aan te houden en zaken in eerste instantie vanuit de ratio te benaderen. Ik mag dan wat dat betreft een vreemde eend in de bijt zijn, omgekeerd ben ik blij dat niet iedereen is zoals ik. Dat zou ook saai zijn en ik heb nu de kans om van mijn collega’s hun eigenschappen over te nemen die ik wat minder heb: risico’s nemen, buiten de gebaande paden denken én handelen en sneller beslissingen nemen.

Zo ga ik door waar ik tijdens mijn traineeship al mee bezig was: aan de ene kant mijn eigen talenten bewust inzetten omdat ik daar de meeste energie van krijg én de meeste toegevoegde waarde kan leveren en aan de andere kant mezelf openstellen voor en proberen te leren van de wijze waarop mijn collega’s denken en doen. Ik mag dan zelf al wel een tijdje niet meer in de collegebanken zitten, als ex-trainee weet ik dat je nooit uitgeleerd bent. Een diploma is noodzakelijk en prettig om te bezitten, maar persoonlijke ontwikkeling stopt nooit. En als dat wel zo is, vraag jezelf dan eens af of het niet tijd word om jezelf een nieuwe uitdaging cadeau te doen!

Je leest dit blog waarschijnlijk omdat je ervoor denkt een traineeship bij YSE te gaan doen. Ik kan het je van harte aanbevelen! Stel je zelf vooraf duidelijke doelen wat betreft je persoonlijke ontwikkeling, dan kom je nog eens ergens! En verwacht niet na twee jaar ‘klaar’ te zijn, maar zie het als een kick-start voor, zoals we bij DOO zeggen: een leven lang leren!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op