menu

10 jaar YSE: een selectie van 10 hoogtepunten

Simon Klop

 

10 hoogtepunten in 10 jaar YSE

Sinds de start van YSE op 1 september 2007 zijn inmiddels ruim 200 mensen hun werkende leven begonnen bij of via YSE. Ons 10-jarig bestaan deze maand is hét moment om terug te blikken op 10 jaar YSE. Sophie Slippens, Stefanie van de Griendt en Simon Klop spraken over hun eigen hoogtepunten in deze jaren.

Hoe het allemaal begon…

Stefanie: “Het begon natuurlijk al met het hoogtepunt toen ik hoorde dat ik was geselecteerd voor het YSE traineeship. De selectiedag was professioneel en spannend en ik was dan ook erg blij toen ik het bericht ontving dat ik mocht starten.”. Hetzelfde geldt voor Simon, die op dezelfde selectiedag aanwezig was. “Haha, ja best bijzonder dat we al zo lang samenwerken! Mooi was ook dat Stefanie en ik elkaar een paar weken eerder hadden ontmoet op een selectiedag bij de NS en toevallig ook allebei bij de selectiedag van YSE aanwezig waren.”

Al 10 jaar collega’s!

Sophie: “Wat ik heel bijzonder vind is dat wij al 10 jaar collega’s zijn. Ik ken weinig mensen om me heen die dezelfde leeftijd hebben of in dezelfde levensfase zitten en die al zo lang gelukkig zijn bij dezelfde werkgever. We maken allemaal een ontwikkeling binnen het bedrijf. Van starter tot senior met daarnaast, voor mij ook heel belangrijk, een gezin ernaast.”

De hechte band met je eigen groep

Stefanie kijkt terug op een intensieve en mooie tijd gedurende haar eigen tweejarige traineeship. “Je start in een groepje mensen die je in het begin helemaal nog niet kent. Ik vond het zo bijzonder hoe je je individueel, maar ook als groep ontwikkelt. Door trainingen, samenwerken op opdrachten, weekendjes weg en avondjes bouw je een enorm hechte band met elkaar op.”

Van 0 naar 20 YSE-ers

Het begon ooit op een zondagmiddag waarbij de partners van Kirkman Company met een idee kwamen om een eigen traineepool te gaan starten. Nadat ze dit idee bij een aantal van hun trouwe opdrachtgevers hadden getoetst, werd de werving gestart voor een eerste traineegroep. “Ik was zelf destijds net als consultant bij Kirkman Company gestart en vond het erg leuk toen de eerste zeven Young Professionals tegelijkertijd begonnen. Dat we binnen korte tijd de groei maakte naar 20 stuks, was het bewijs dat zowel opdrachtgevers als Young Professionals behoefte hadden aan een professioneel ontwikkelprogramma”, aldus Sophie.

Van Young Professional naar mede eigenaar

Simon vertelt: “Nadat YSE drie jaar succesvol onder de vleugels van Kirkman Company had gewerkt, merkten we dat meer organisaties behoefte hadden aan een eigen traineeship. Eind 2010 gingen Frederique, Han, Sophie en ik een weekendje naar Friesland om plannen te maken om van YSE een zelfstandige organisatie te maken. Ik weet nog goed dat Sophie en ik weer terug naar Utrecht reden en zaten te stuiteren. We hadden zóveel zin om de volgende stap te zetten!”

Het eerste jaar op eigen benen

Begin 2011 was het zover: YSE ging van een spin off van Kirkman Company als zelfstandige BV verder. “Dat jaar ging gelijk goed van start. We startten met incompany traineeships bij het AMC, Allianz en het Kadaster.”, zegt Simon. “Het was spannend om te beginnen en daardoor des te mooier dat het eerste jaar gelijk succesvol was”.

Aan tafel met 5 CIO’s

Sophie weet nog goed hoe in 2012 het volgende businessmodel ontstond: intercompany traineeships. “We merkten dat er binnen IT afdelingen van grote organisaties meer vraag kwamen naar jonge talenten die in staat waren om de IT organisatie en andere interne afdelingen beter met elkaar te verbinden. De CIO van AkzoNobel, Pieter Schoehuijs, was de grote aanjager van het initiatief om samen met YSE een Informatie Management traineeship te starten. Nadat we een uurtje samen zaten met Pieter en de CIO’s van De Nederlandschse Bank, Stork en Van Lanschot begonnen we met de werving van de eerste 5 intercompany YSE-ers. Zij gingen roulerend langs de deelnemende organisaties om projecten uit te voeren.”

Van start-up naar volwassen organisatie

Een ander hoogtepunt van Simon is de ontwikkeling van YSE als organisatie: “Waar ik misschien nog wel het meest trots op ben, is de club van collega’s die we hebben. Van een flipover in Friesland, tot een organisatie met nu 10 collega’s in het YSE team en ongeveer 75 Young Professionals die een YSE traineeship volgen. En we zijn, gelukkig, ook nog steeds lerende. Een voorbeeld van de volgende stap in onze professionalisering is onze nieuwe huisstijl en website die we deze zomer hebben gelanceerd.”

Work hard, play hard

Naast het harde werken en werksessies, worden er al 10 jaar veel gezellige, sociale bijeenkomsten georganiseerd. Bijvoorbeeld het gala in het Kurhaus, trips naar Valencia, Dusseldorf, Berlijn, Praag, wintersport weekenden, kroegentochten in de Jordaan, sport- en speldagen en vele uren in kroegen. Dit zijn voor Stefanie hele belangrijke en leuke momenten om de band met elkaar en YSE te verstevigen.

Een leven lang leren

Niet alleen gedurende het traineeship leer je veel over jezelf en anderen, dat gaat continu door. Stefanie deelt een aantal van haar belangrijkste lessen met ons. “Wat ik onder andere geleerd heb is dat je alleen snel gaat, maar dat je samen verder komt.  Ondertussen weet ik dat je anderen nodig hebt om verder te komen. Ik ging bijvoorbeeld tijdens het traineeship zelf keihard aan de bak en de rest moest maar volgen. Verkeerd dus! Daarnaast heb ik geleerd dat ieder individu zijn eigen kracht en uitdaging heeft. In het verleden had ik moeite om dat te zien.”

En nu?

In koor: “We zijn nog lang niet klaar! Haha! We willen dat nog heel veel meer organisaties de kans krijgen om samen te werken met jonge, ambitieuze en talentvolle mensen. En we gunnen ook nog veel meer starters een goeie én vette start van hun carriere. Zullen we dan over 10 jaar weer een interview doen?”  Beloofd!


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op