menu

Connecting the Dots

 

Connecting the Dots

Het moment dat ik op zoek ging naar een baan vond ik best een lastige periode. Vrienden die al begonnen waren met werken leken geknipt voor wat ze gingen doen en ik wist niet waar ik moest beginnen met zoeken. Hoe kies je wat je voor de komende tijd gaat doen?

Het was een periode waarin ik behoorlijk intensief met mezelf bezig was omdat ik nadacht over: ‘Wat vind ik leuk? Waar gaan mijn interesses naar uit? Hoe kom ik over? en Hoe zet ik mezelf het beste neer?’ Ik vond het vermoeiend om zo over mezelf na te denken en had graag gewild dat iemand anders de antwoorden voor me klaar had liggen. Ik kreeg spontaan spijt dat ik geen opleiding had gekozen tot piloot of tandarts, want dan had ik jaren geleden al bedacht wat ik zou willen worden.  Ik had het idee dat ik een fantastische positie moest bedenken wat ik tegen het einde van mijn carrière zou willen bereiken (zoals secretaris- generaal van een ministerie) zodat ik de weg daarnaar toe kon uitstippelen en bewandelen. Maar zo gemakkelijk was het helaas niet.

Steve Jobs aan het kalligraferen

Gedurende deze periode kreeg ik van iemand de tip om de commencement*  speech van Steve Jobs te bekijken die hij gaf aan de Universiteit van Stanford. De grote man van Apple die het zo ver heeft gebracht, bleek ook een periode te hebben gekend waarin hij worstelde met wat hij wilde doen in zijn leven. In zijn speech benoemt Jobs dat het volgen van zijn nieuwsgierigheid en intuïtie van waarde bleek op latere leeftijd. Zo volgde hij puur uit interesse een cursus kalligraferen, wat achteraf gezien een bepalende rol heeft gespeeld in het ontwerp van Apple computers. Op het moment zelf kon hij niet bedenken of voorspellen wat voor een nut het volgen van kalligrafeer lessen hem zou brengen. Het is alleen achteraf mogelijk ‘to connect the dots’ en te verklaren dat het logisch is dat hij is geworden wat hij werd. Maar hij bleef altijd vertrouwen houden in het feit dat ‘de stippen zouden verbinden’ in de toekomst. Als je gelooft dat de punten in de toekomst zullen verbinden, geeft het je vertrouwen om je hart en intuïtie te volgen.

Het vinden van een baan ging bij mij gepaard met twijfel over wat ik zou willen doen en erachter komen wat ik precies wil. Ik was heel erg bezig dat ik voor ogen moest hebben wat ik later (tegen het einde van mijn carrière) zou willen doen. Het zien van de speech gaf me het inzicht dat je het nu nog niet precies hoeft te weten wat je wil gaan doen en dat het belangrijk is om een keuze te maken op basis van wat op dat moment goed voelt. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat ik ergens van binnen wel wist waar mijn interesses liggen en wat bij me zou passen maar dat je geïnspireerd moet worden (soms met hulp van anderen) om de juiste keuze te kunnen maken. Door gesprekken met anderen werd ik gewezen op het Public traineeship van YSE.

Kies wat je leuk vindt

Ik heb tot nu toe altijd keuzes gemaakt gebaseerd op wat ik leuk vind. Hierdoor heb ik nu geen ‘straight forward’ beroep zoals tandarts maar leer ik tijdens mijn traineeship gaande weg wat ik leuk vind (en zeker ook wat ik niet leuk vind). Ik heb nog steeds geen duidelijk idee welke ‘fantastische’ positie ik later wil hebben. Het traineeship bij YSE stelt me echter in staat dat gaande weg te ontdekken en de opdracht die ik nu doe draagt hier aan bij. Hoe mijn huidige opdracht hieraan bij draagt kan ik nu nog niet voorspellen maar ik heb er vertrouwen in dat ik later terug kan kijken op een waardevol traject met verschillende ervaringen.

Zoals Jobs ook aangeeft in zijn toespraak, vergt het moed om je hart en intuïtie te volgen maar zij weten op een of andere manier al wat je echt wil worden.  Dus weet jij ook nog niet precies wat je zou willen doen in je carrière? Dan raad ik je aan om die toespraak te bekijken, je hart te volgen in het maken van je keuzes en vertrouwen te hebben dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt! :-)

De speech van Steve Jobs bekijk je hier:

 

*Een commencement speech is vrij vertaald een begintoespraak: bedoeld om studenten wijsheid mee te geven aan het einde van hun studie, het begin van hun carrière.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op