menu

7 redenen waarom het een feest is om bij de overheid te werken!

Simon Klop

 

Het is vrijdagavond en ik sta op een borrel met vrienden en collega’s, ik vertel kort dat ik bij YSE het Public traineeship doe en vervolgens komt de onvermijdelijke vraag ‘waarom overheid?’. ‘Bij de overheid gaat toch iedereen om 5 uur naar huis, duurt het heel lang voordat besluiten genomen worden en hangt alles vast aan regels en procedures?’

Klopt, dat kan natuurlijk. Maar ik denk dat er een innovatieve en frisse kant van de overheid is die veel mensen niet kennen. Daarom wil ik je meenemen in 7 dingen die maken dat ik van mijn nieuwe opdracht als Programmasecretaris Schuldenlab070* (gemeente Den Haag) vaak vol energie naar huis ga.

 1. Actueel: Waarbij het als consultant soms lastig uit te leggen is wat je nu eigenlijk doet, hoeft praten over werk niet altijd saai te zijn. Iedereen met wie ik over mijn werk praat heeft iets met het onderwerp; van mijn vriendinnen die de docu Schuldig hebben gezien (aanrader trouwens!), tot mijn ouders die training geven aan schuldhulpverleners of mensen die zelf ervaring hebben met schulden. Dit levert leuke en onverwachte gesprekken op.
   

 2. Experimenteerruimte: Voor innovatie is ruimte om te experimenteren nodig. Dit programma is een uniek ‘lab’ waarin ruimte is om te experimenteren en geslaagde pilots op te schalen. In het eerste halfjaar van 2017 zullen waarschijnlijk vier pilots starten en wordt een geslaagd pilot opgeschaald. Je kan dit zien als start-ups die gelinkt zijn aan de overheid.
   

 3. Impact maken: Ik geloof dat veel gedrag van mensen wordt bepaald door de context waarin zij zich bevinden. Het huidige systeem waarin de schulden exponentieel groeien door aanmaningen en deurwaarders helpt mensen niet uit de schulden, maar werkt mensen tegen om uit de schulden te komen. Ik denk dat door het huidige systeem te veranderen veel schuldenproblemen opgelost kunnen worden.
   

 4. ‘Just do it’: Waar het beeld van de overheid vaak traag en behouden is had ik een andere (positieve) ervaring. Nog voordat ik aan de slag was kreeg ik een mailtje met de vraag of ik in mijn eerste week als scrummaster een team wilde begeleiden. Het is illustratief voor mijn eerste weken: ik word op veel verschillende terreinen ingezet waarbij verwacht wordt dat ik het zelf aan geef als het te veeleisend is. Just do it, gewoon proberen en doen, daar leer ik het meest van.
   

 5. Maatschappelijk vraagstuk: De overheid houdt zich natuurlijk vaak bezig met complexe thema’s die maatschappelijk van belang zijn. De schuldenproblematiek in Den Haag raakt veel mensen, één op de vijf huishoudens heeft te maken met hoge schulden of loopt risico daarop. Omdat het veel mensen raakt en een zichtbaar probleem is ben ik intrinsiek gemotiveerd om mij hier volop voor in te zetten.
   

 6. Gezamenlijk doel: Het leukste aan de hockeywedstrijden die ik vroeger speelde vond ik dat het team een gezamenlijk doel heeft: winnen. Dit geeft mij een teamgevoel en plezier. Met de mensen die meewerken aan Schuldenlab070 hebben we het doel om Den Haag Schulden(zorg)vrij maken. Het inspireert mij om met mensen te werken die bevlogen zijn en er achter staan ‘waarom’ ze iets doen.
   

 7. Verbinding met private partijen: Publieke en private organisaties trekken steeds vaker samen op in het oplossen van maatschappelijke problemen. Zo werd ik op mijn eerste dag direct meegenomen naar meeting bij Aegon waarin we de opzet van een hackathon besproken. Naast dat het leuk is om zoveel organisaties te leren kennen geven we invulling aan deze ‘netwerk’ verhouding tussen publiek en privaat. Daar gaat mijn bestuurskundig hart sneller van kloppen.

Hopelijk geven deze 7 redenen je een idee van hoe ‘de overheid’ er óók uit kan zien. Herken jij dit beeld of is dit een verrassing voor je? Ik ben benieuwd, laat je comment hieronder achter!

*Uitleg Schuldenlab070 (website)
Onder het motto ‘It takes a city solve debt’ hebben bijna 20 partners het Schuldenlab070 opgericht. In het Schuldenlab070 werken maatschappelijke partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. Heel concreet: innoveren, experimenteren en leren van ervaringen.


Kunnen we je helpen?

Wij nemen contact met je op